Kawa kawie nierówna. O tym wie każdy, kto wypija przynajmniej jedną filiżankę małej czarnej dziennie. I chodzi nie tylko o sposób przyrządzenia, który często decyduje o mocy oraz ilości kofeiny, lecz przede wszystkim o smak. W zależności od mieszanki, pochodzenia, sposobu uprawy, zbioru, suszenia, a nawet wypalania ten sam gatunek kawy może smakować zupełnie inaczej. Zagłębiając się więc w prawdziwy ocean smaku, powstałego z małych, niepozornych ziaren, warto wcześniej sprawdzić, skąd pochodzą i czego można się po nich spodziewać. Większość kaw indyjskich dzięki specjalnej obróbce ziaren wyróżnia się korzennymi lub drzewnymi aromatami. Z kolei napój z etiopskich ziaren pachnie kwiatami cytrusowymi lub świeżymi pomarańczami, a kawy z okolic Karaibów zawierają w sobie winne nuty mocno dojrzałych, czerwonych owoców.
Upał sprawia, że przeżywamy dylemat, czy przygotować sobie zwyczajową popołudniową kawę, czy jednak postawić na orzeźwiający napój owocowy lub warzywny. Jednak jest na to sposób. Pyszny, mrożony miks, którego bazą jest aromatyczne espresso, a dodatkami ulubione owoce, przychodzi z pomocą w najgorętsze popołudnia. Kawa mrożona z owocami to świetny pomysł na słodki, lecz równocześnie świetnie chłodzący deser. Wystarczy tylko popuścić nieco wodze fantazji, a w kilka chwil możemy zachwycić bliskich lub przyjaciół wyjątkowo zaskakującym mariażem espresso, spienionego mleka i owocowych musów.
Przygotowując napój z owoców i małej czarnej, warto pamiętać, by kawa, którą będziemy dodawać, była intensywna, o pełnym body i mocnym aromacie, bo właśnie taka będzie najlepiej harmonizować z kwaskowatymi truskawkami czy owocami leśnymi. A jak przygotować orzeźwiający napój kawowo-owocowy? Truskawki z miodem lub syropem klonowym należy powoli podgrzewać, tak długo, aż utworzą jednolity mus. Ostudzony sos wystarczy przełożyć do wysokiej szklanki i dodać gałkę lodów truskawkowych lub poziomkowych. Całość równomiernie zalewamy spienionym mlekiem, zmieszanym z aromatycznym espresso, a na koniec dekorujemy bitą śmietaną oraz kawałkami świeżych truskawek. Przygotowując mrożone i owocowe kawy warto pamiętać, by podawać je zaraz po zrobieniu, dopóki lody i schłodzone mleko (lub bita śmietana) zachowują idealną temperaturę około 4-6°C.
Chociaż egzotyczne mango należy do owoców słodkich, zrobione z jego dodatkiem napoje świetnie orzeźwiają i dodają energii w upalne dni. Podczas miksowania owocu na gładki mus warto wrzucić odrobinę świeżej papryczki chili, która nada napojowi nieco więcej głębi i pikanterii. Warstwę kremowej masy owocowej zalewamy świeżym espresso oraz zimnym, spienionym mlekiem. Wierzch pysznej kawy owocowej warto udekorować szczyptą drobno startej gorzkiej lub mlecznej czekolady. W taki sam sposób można przyrządzić pyszną kawę na bazie musu gruszkowego i wanilii, bananów i mango, jabłek i cynamonu albo świeżo wyciśniętego soku z dojrzałej pomarańczy.