Naturalnie słodkie marchewki są prawdopodobnie najczęściej wykorzystywanym warzywem w roli dodatku, a nawet podstawy ciasta. Pyszne ciasto marchewkowe ma nieco wspólnego z piernikiem, jednak jest bardzo lekkie, choć można się nim nasycić. Do jego przygotowania potrzebne będą starta marchewka, mąka pszenna, cukier, jajka i masło. Odpowiednią konsystencję ciasta zapewnij natomiast Proszek do pieczenia WINIARY, który sprawi, że wypiek świetnie wyrośnie i stanie się lekki oraz puszysty. Warto wykorzystać ulubione orzechy. Z kolei wierzchnią warstwę ciasta z marchewek pokryje smakowity krem przygotowany z serka mascarpone. Na dość podobny sposób możemy przygotować również marchewkowe muffinki!
Prawdziwym hitem wśród warzywnych wypieków z pewnością jest ciasto leśny mech. Prezentuje się niezwykle urokliwie, a sprawdza się nawet w roli nieszablonowego tortu. Sekretem tego ciasta jest zastosowanie szpinaku, który z wyglądu przypomina właśnie leśny mech. Ciasto powstaje z ubitych na puszystą masę jajek, oleju, musu ze szpinaku, mąki i proszku do pieczenia. Warstwy tego urokliwego wypieku najlepiej przełożyć kremem. W tej roli również doskonale sprawdzi się serek mascarpone. Gdy wypiek będzie gotowy, zyskamy nie tylko wspaniały deser, ale również okazję do wykonania pięknego instagramowego zdjęcia!
Ciasto z dyni ma podobne właściwości do marchewkowego. Do jego przygotowania przyda się około 500 g dyni, 300 g mąki, 200 g cukru trzcinowego, 200 g masła i 4 jajka. Aby uzyskać ciekawy smak i aromat, warto skorzystać także z przyprawy korzennej, otartych skórek oraz soku z cytryny lub limonki. Pyszne ciasto dyniowe również nie może obejść się bez polewy. Tę stworzymy na przykład z serka mascarpone, Cukru wanilinowego WINIARY, cukru pudru i limonki lub cytryny. Można także postawić na domowy lukier, niezwykle prosty w przygotowaniu, zwłaszcza gdy mamy ograniczony czas.
Ciasto z cukinii stanowi prawdopodobnie najmniej oczywisty wybór na naszej liście, ale jego smak bardzo pozytywnie zaskakuje! Do przygotowania użyjemy dwóch średniej wielkości cukinii, trzech szklanek mąki pszennej, czterech jajek, oleju roślinnego, kilku łyżek kakao i cukru. Przydadzą się również soda oczyszczona i proszek do pieczenia. Cukinię należy zetrzeć na tarce. Jeśli jest młoda, nie musimy jej obierać ani pozbawiać nasion. Cukinię należy najpierw wymieszać z ubitymi na gładki krem jajkami, a następnie dodać do niej kakao, mąkę i pozostałe składniki. Ciasto powinno piec się około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z dyni, ciasto z marchewki, ciasto z cukinii czy ciasto ze szpinaku – którego spośród przepisów użyjesz w pierwszej kolejności, by zaskoczyć swoich bliskich?