Nie tylko na twardo (pokrojone w ćwiartki, talarki lub kostkę), ale na przykład w zupełnie nowej odsłonie – sadzone. Jajko (w)sadzone do barszczu białego na pewno będzie przyjemnym urozmaiceniem, tym bardziej, że na stole wielkanocnym z pewnością jajek na twardo brakować nie będzie. Przepis na barszcz biały z jajkiem sadzonym znajdziecie tutaj.
Alternatywą dla jajka na twardo jest też jajko w koszulce, które możemy zaserwować do przeróżnych zup, nie tylko wielkanocnych. Z łatwością przygotujecie je w piekarniku według przepisu Ani.
Z jajek na twardo można też przygotować klopsiki. Na przykład tak: przepis na klopsiki z jajek.
…albo tak: przepis na mięsne klopsiki z jajkiem.
Do żurku, barszczu białego i zupy chrzanowej, czyli najbardziej popularnych zup wielkanocnych, doskonale pasuje kiełbasa. Niekoniecznie biała, choć niewątpliwie właśnie ta króluje na wielkanocnych stołach.
Biała kiełbasa doskonale nadaje się na wywar na zupę, a potem może trafić do niej pokrojona w plasterki lub kawałki. Można też w prosty sposób przygotować z niej klopsiki według naszego przepisu na klopsiki z białej kiełbasy do żurku i barszczu:
Zamiast białej kiełbasy do żurku, barszczu lub zupy chrzanowej można dodać plasterki chrupiącego boczku lub szynki parmeńskiej albo chipsy z salami.
Jeśli zazwyczaj do Waszego żurku trafiają pokrojone w kostkę ziemniaki, możecie tym razem przygotować zupę nieco inaczej. Na przykład z prażokami, czyli ziemniakami ugotowanymi osobno i podprażonymi z niewielką ilością mąki. A może jeszcze zupełnie inaczej – z wyjątkowo dekoracyjnym, pieczonym ziemniakiem (sprawdź przepis na zupę chrzanową z pieczonymi ziemniakami).
A już niebawem na naszym blogu przepis na żurek z obłędnie pysznym i rzadko spotykanym dodatkiem. Zaglądajcie do nas :)
PS. Jeśli szukacie pyszności do innych zup, zajrzyjcie tutaj – w całą kategorię przepisów na dodatki do zup.
Autor: Agata