Raclette to potrawa, której głównym składnikiem jest specjalny rodzaj półtwardego sera (o tej samej nazwie), produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzującego się dość długim czasem dojrzewania. Jego historia sięga XIII wieku, kiedy to szwajcarscy i francuscy pasterze wypasający bydło w górach odkryli, jak smaczny jest ser roztopiony na gorących kamieniach. Przecinali oni cały serowy krąg na pół i umieszczali tuż przy ognisku. Stopionym serem polewali kawałki chleba lub upieczone wcześniej ziemniaki, które jeszcze raz podpiekali na rozgrzanych kamieniach ułożonych blisko ognia. Taka potrawa była bardzo sycąca i zapewniała pasterzom dawkę potrzebnej do pracy energii.
Nazwa tego wyjątkowego dania wywodzi się z języka francuskiego i oznacza „zeskrobywać”. A dlaczego? Ponieważ topiące się fragmenty sera były zdrapywane, i natychmiast jedzone z innymi dodatkami. W obecnych czasach mianem „raclette” określa się zarówno tę oryginalną potrawę, urządzenie do jej przygotowania, jak i specjalnie przeznaczony do dania ser, który chociaż jest dość twardy, to bardzo łatwo się topi w wysokiej temperaturze. W obecnych czasach nie przyrządzamy raclette przy ognisku, ale na płytkich patelenkach umieszczanych w specjalnym dwupoziomowym grillu.
Rodzajów raclette i wykorzystanych do nich składników jest bardzo wiele. Wszystko zależy od naszego smaku oraz wyobraźni. W podstawowej wersji (oprócz oczywiście obowiązkowego alpejskiego sera raclette) używa się gotowanych lub upieczonych ziemniaków, pieczywa, korniszonów, marynowanej cebulki, kiełbasy oraz szynki. Jako dodatki można wykorzystać także grzyby, marynaty, warzywa (np. brokuł, cukinię, paprykę, pomidory, szparagi, bakłażany, cebulę) i ulubione przyprawy. Smak potrawy doskonale uzupełniają wyraziste sery (np. pleśniowe), niektóre owoce (figi, gruszki, konfitura z żurawiny), mięsa (plastry bekonu, kawałki pieczonego kurczaka, pepperoni, szynka parmeńska), owoce morza, jajka, a nawet chipsy.
Raclette to potrawa, która idealnie nadaje się do wspólnego przygotowania wraz z rodziną czy przyjaciółmi. To wspaniały pomysł na udane spotkanie w niewielkim gronie, ponieważ siedząc przy stole, każdy z gości będzie mógł skomponować sobie danie z ulubionych składników. Najważniejszym elementem w przygotowaniu raclette jest specjalny grill, wyposażony w płytkie patelenki. Urządzenie ustawiamy tak, by każdy z łatwością mógł do niego sięgnąć. Wokół grilla układamy pokrojony w plastry ser oraz talerzyki z innymi składnikami przeznaczonymi do skomponowania dania. Im jest ich więcej, tym goście będą mieli możliwość przygotować bardziej różnorodne rodzaje raclette. Każdy dostaje swoją patelenkę, na której będzie mógł zestawić wybrane dodatki i skomponować własny wariant potrawy.
Grille do raclette, oprócz miejsca do zapiekania zestawionych dań, posiadają w wierzchniej płycie elektryczny grill. To właśnie na nim podpieka się część składników, zanim będą zapiekane z serem na patelenkach. Na grillu podpieka się warzywa, owoce, bekon albo kawałki zamarynowanego wcześniej mięsa. Raclette można przygotować na dwa sposoby – albo zapiec wybrane dodatki oraz ser na patelence, albo ułożyć składniki na talerzu i polać je roztopionym w grillu serem. Idealnie nadające się do wspólnego biesiadowanie raclette to danie, które jest bajecznie proste w wykonaniu, a zarazem wyjątkowo efektowne i smaczne. Ogromna różnorodność składników, jakie można wykorzystać do jego przygotowania sprawia, że każdy będzie mógł się delektować własną, unikalną wersją tego apetycznego dania.