To chyba najbardziej znany rodzaj makaronu. Stosowany jest do wszelkich dań na bazie gęstych sosów. Idealnie komponuje się z sosem bolońskim, carbonara, pesto czy neapolitańskim. Jednym z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie spaghetti jest bolognese. Nic dziwnego, jest bardzo prosty w przygotowaniu – szczególnie z pomocą WINIARY POMYSŁ NA… Spaghetti po Bolońsku. To idealna kompozycja ziół i dodatków, które wzbogacą każde danie. Obowiązkowym elementem potrawy jest oczywiście mięso mielone. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Tagliatelle to płaskie wstążki zawijane w gniazda, które doskonale chłoną sos. Istnieje kilka rodzajów tagliatelle, różniących się od siebie grubością. Ten makaron z powodzeniem może zastąpić tradycyjne spaghetti, jeżeli akurat nie mamy go pod ręką. Istnieje również mnóstwo przepisów dedykowanych temu rodzajowi makaronu. Jednym z nich jest tagliatelle z sosem serowo-pieczarkowym z dodatkiem szynki wiejskiej i śmietanki. Brzmi pysznie? PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Cannelloni oznacza „grube rury”. Nazwane tak zostało ze względu na swój oryginalny kształt. Rurki mają przeważnie średnicę 3 cm oraz długość 8 cm. Jest to typ makaronu przeznaczony do nadziewania farszem mięsnym lub warzywnym. Co ciekawe, cannelloni nie gotuje się, tylko zalewa sosem i od razu piecze. Czego potrzebujemy, aby przygotować danie z tym makaronem? Sekretem pysznego smaku jest farsz, przygotowany z pieczarek, cebuli, mięsa mielonego oraz aromatycznych ziół. Takim nadzieniem należy wypełnić rurki, zalać sosem i zapiec. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
To rodzaj nadziewanego makaronu w kształcie kwadratowej, prostokątnej lub owalnej poduszki. Tradycyjne ravioli zawiera wegetariański farsz z sera, warzyw i aromatycznych przypraw. Obecnie bardzo popularne są ravioli mięsne z dodatkiem sera. Wykonanie takich „pierożków” nie jest trudne, a efekt przepyszny! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Niezwykle puszysty i chłonny makaron. Jest płaski, cienki i cięty na szerokie, długie wstążki. Idealnie komponuje się z gulaszem oraz ciężkimi sosami. Warto również przetestować nieco bardziej delikatną wersję tego dania. Szczególnie polecamy pappardelle z cukinii i marchewki z wędzonym łososiem. W tym przypadku pysznym uzupełnieniem potrawy będzie Sos wiosenny z koperkiem WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Nazwa wskazuje zarówno na rodzaj makaronu, jak i przyrządzane z niego danie. To długie, szerokie i płaskie płaty, które są najczęściej wykorzystywane do zapiekanek mięsnych i warzywnych. Chyba najbardziej popularną wersją w Polsce jest lasagne z sosem bolońskim. Mielona wołowina, ciągnąca się mozzarella, aromatyczny sos i przyprawy… Tak przedstawia się idealna lasagne! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ