Imbir ma silne właściwości rozgrzewające. Charakteryzuje się intensywnym aromatem, gorzką, a jednocześnie trochę słodką i drzewną nutą. Mielony imbir różni się smakiem od świeżego korzenia. Starty na tarce wydziela więcej soków niż pokrojony w plasterki.
Herbata zimowa z malinami nie tylko wspaniale rozgrzewa, lecz także doskonale smakuje. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko. Można wykorzystać zarówno mrożone maliny, jak i konfiturę malinową.
Kolejny przepis na udany wieczór to zimowa herbata z pomarańczą. Podstawą naparu nie będzie jedynie aromatyczna pomarańcza, ale też rozgrzewające goździki i imbir. Czarną herbatę, kilka plasterków imbiru i goździki wkładamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach dodajemy plasterki pomarańczy – nie trzeba jej obierać, a jedynie sparzyć i pokroić. Jeżeli lubimy słodkie napoje, do naparu dodajmy miód.
A teraz pora na herbatę zimową o mocno korzennym smaku i aromacie! To doskonały napar dla osób, które lubią intensywne i nieco pikantne smaki. Do przygotowania dwóch porcji tej herbatki zimowej będziemy potrzebować: 2 łyżeczek herbaty liściastej lub w torebkach, 500 ml wrzącej wody, kawałka kory cynamonu, 3 plasterków świeżego imbiru, 1 gwiazdki anyżu gwiazdkowego, 3 plasterków pomarańczy i opcjonalnie 1 łyżki miodu.