Aby przygotować sałatkę nicejską dla czterech osób, będziesz potrzebować:
Dodatkowo będą Ci także potrzebne składniki do sosu, dzięki któremu nicejska sałatka stanie się jeszcze bardziej aromatyczna. Są to:
Przygotowanie sałatki nicejskiej rozpocznij od ugotowania fasolki szparagowej oraz jajek, ponieważ ta czynność zajmie Ci najwięcej czasu. Jajka możesz ugotować na twardo lub półtwardo - w zależności od upodobań (sprawdź, jak długo gotować jajka).
Następnie dokładnie umyj i osusz pozostałe warzywa. Sałatę lodową pokój w dużą kostkę (możesz także porwać ją na większe kawałki). Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka. Pomidorki cherry podziel na połówki (w przypadku większych pomidorów pokrój na grubsze plastry).
Kiedy fasolka szparagowa się ugotuje, odsącz ją z wody i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na połówki lub na mniejsze części w zależności od upodobań.
Przygotuj także tuńczyka i anchios. Delikatnie odsącz ryby z zalewy, jednak nie wyciskaj ich. Tuńczyka możesz delikatnie rozdrobnić widelcem.
Ostatni krok to stworzenie sosu. Pokrój ząbek czosnku w niewielką kostkę lub przeciśnij go przez praskę. Następnie połącz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, musztardą, solem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Sałatka nicejska jest już prawie gotowa. To, jak ją podasz, zależy tylko od Ciebie, ponieważ można to zrobić na trzy różne sposoby. Najbardziej popularna opcja zakłada wymieszanie wszystkich składników wraz z sosem i nałożenie ich na talerzyk. Inna polega na wyłożeniu ryb, jaj i warzyw na jeden półmisek, a następnie polanie sosem. Świetną opcją, szczególnie podczas większych imprez, jest także podanie poszczególnych składników na osobnych miseczkach. Dzięki temu osoby częstujące się sałatką będą mogły dowolnie ją modyfikować według własnych upodobań.
Sałatka nicejska to danie, które dopuszcza wiele modyfikacji. Jest jedną z najpopularniejszych na świecie, dlatego doczekała się wielu wariantów. Powyższy przepis to klasyka, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmieniać ją i ulepszać zgodnie ze swoimi preferencjami. Przykładowo doskonale sprawdzi się z gotowanymi ziemniakami, rukolą, papryką, fetą, a nawet... ryżem. Podaje się ją także z płynnym żółtkiem. Na polskich stołach często pojawia się natomiast z pieczywem, np. podpiekaną bagietką czy chlebem w formie tostów.
Sałatka nicejska doskonale sprawdza się jako danie dla całej rodziny. Może stanowić pomysł na obiad, kolację lub podwieczorek. Świetnie wpasuje się w codzienny jadłospis, jak i zachwyci Twoich gości. Możesz ją przygotować na spokojny wieczór z przyjaciółmi, wizytę rodziny, a nawet większą uroczystość, np. rocznicę, urodziny czy świąteczny posiłek. Ponadto z powodzeniem zapakujesz ją do lunchboxa i zabierzesz ze sobą na wynos. Doskonale smakuje na zimno, dlatego będzie świetnym awaryjnym posiłkiem w trakcie zabieganego dnia.