Przede wszystkim, dobrze jest zadbać o różnorodność na sylwestrowym stole, aby każdy z uczestników spotkania mógł znaleźć coś dla siebie. Obok świetnych propozycji z dodatkami mięsnymi, takimi jak na przykład sałatka z czerwoną fasolą i szynką, warto postawić również smaczne dania bez mięsa, które z pewnością podbiją niejedno serce. Przedstawiamy zatem kilka inspiracji na wyjątkowe, sylwestrowe sałatki bez mięsa.
Planując dania na sylwestra, warto zwrócić uwagę na intrygującą propozycję, jaką jest sałatka z ryżem. Ta niezwykle pożywna kompozycja nie tylko pięknie się prezentuje na sylwestrowym stole, ale również doskonale smakuje. Co więcej, przygotowanie sałatki na bazie ryżu jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Warto również zaznaczyć, że nie zajmuje ono wiele czasu – ugotowany i przestudzony ryż wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić i pyszna sałatka na sylwestrowy stół jest gotowa.
Makaron stanowi świetną bazę do przygotowania różnego rodzaju sałatek, które bardzo dobrze sprawdzą się na sylwestrowym stole. Inspiracji na pożywne sałatki z tym składnikiem znaleźć można mnóstwo, a jedną z ciekawszych propozycji jest sałatka z pieczarkami i makaronem, której smak doskonale podkreśli dodawany por. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna kompozycja doskonale zaspokoi głód podczas sylwestrowego spotkania i z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom.
Szałot w wersji warzywnej, szerzej znany po prostu jako sałatka jarzynowa, to niemal klasyka każdego świątecznego stołu – dla wielu osób stanowi propozycję, której niezależnie od okazji nie może zabraknąć w menu. W skład kompozycji wchodzą między innymi ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, kukurydza, groszek i ogórek. Przygotowując sałatkę jarzynową na sylwestrowy wieczór, można mieć pewność, że szybko zniknie ona ze stołu, dlatego warto od razu postawić na większą porcję.
Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć również słodyczy, które warto podać w postaci sałatki owocowej. Taka forma deseru nie tylko nie wymaga dużo wysiłku podczas przygotowania, ale również z pewnością pozytywnie zaskoczy każdego gościa. Warto podkreślić, że możliwości są wyjątkowo szerokie – użyć można niemal każdych owoców, a najlepiej sprawdzą się między innymi banany, pomarańcze, kiwi, awokado, jabłka, czy brzoskwinie. Smak owocowej mieszanki doskonale uzupełni na przykład jogurt lub miód. Co więcej, owocową sałatkę podawać można w wydrążonych połówkach owoców, np. ananasa, dzięki czemu na stole pojawi się nie tylko smaczny przysmak, ale również efektowna dekoracja.