Sałatka warstwowa z tuńczykiem to nowa odsłona tradycyjnej sałatki. Jej sekret tkwi nie tylko w pysznym smaku, lecz także atrakcyjnym wyglądzie. To doskonały przepis dla osób, które nie lubią nudy w kuchni i chcą zaskoczyć swoich gości czymś oryginalnym! Składa się z zaledwie kilku składników, które należy układać jeden po drugim. Sałatka warstwowa z tuńczykiem doskonale prezentuje się podana w przezroczystych miseczkach, dużych szklankach lub ozdobnych słoiczkach. Efekt murowany!
Sałatka ze śledziem i buraczkami jest kolorowa, pyszna i urzekająca. A wszystko dzięki kilku warstwom, które tworzą wspaniały efekt. Tę pyszną sałatkę wigilijną można zaserwować w przezroczystych szklankach lub słoiczkach i udekorować świeżymi ziołami. Inną opcją jest podanie sałatki na talerzu, przewracając słoiczek do góry dnem i uważając, aby warstwy się nie wymieszały. Najlepiej smakuje podana na drugi dzień.
Sałatka z tortellini to danie, które można serwować o dowolnej porze roku – na co dzień i od święta. Przygotowuje się ją z kilku składników, które przeważnie mamy pod ręką. Przyrządzenie sałatki z tortellini trwa zaledwie 20 minut, jednak na efekt końcowy trzeba poczekać około dwóch godzin, ponieważ najlepiej smakuje dobrze schłodzona. To doskonały pomysł na oryginalne i wyśmienite danie niezależnie od okazji.
Sałatka warzywna, inaczej jarzynowa, to absolutna klasyka kuchni polskiej. Przygotowując sałatki wigilijne nie można o niej zapomnieć. Podstawowymi składnikami sałatki jarzynowej są marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, jabłko, ogórek kiszony, cebula i groszek konserwowy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i dodać na przykład marynowane grzybki. Na naszych stołach mogą pojawiać się zarówno tradycyjne wigilijne sałatki, jak i te w unowocześnionych wersjach.
Sałatka śledziowa z groszkiem z pewnością okaże się pyszną świąteczną przekąską. Sałatka na wigilię powinna być szybka w przygotowaniu, szczególnie jeżeli jesteśmy zabiegani, a zależy nam na pysznym i prostym daniu. W tym przypadku należy tylko pokroić i wymieszkać w misce marynowane filety śledziowe, kukurydzę, groszek konserwowy, jabłko, cebulę, ogórki konserwowe oraz oczywiście gęsty majonez.
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem to kolejna propozycja kulinarna, która powinna znaleźć się na świątecznym stole! Większość sałatek wigilijnych zawiera ryby, tym razem jednak urozmaicimy sałatkę gotowanym na twardo jajkiem i ogórkiem. Sałatki śledziowe możemy modyfikować na wiele różnych sposobów!
Sałatka z selerem naciowym jest mniej oczywistym wyborem na święta Bożego Narodzenia. Jest jednak znakomita w smaku, mało czasochłonna i składa się tylko z kilku podstawowych produktów. Na efekty nie trzeba długo czekać – w zaledwie 20-30 minut stworzymy pyszną sałatkę wigilijną, która zdecydowanie urozmaici tradycyjny jadłospis.