Schab w galarecie najczęściej przygotowujemy na święta, jednak na co dzień może stanowić doskonały dodatek do chleba. Przed pieczeniem warto wzbogacić mięso aromatami, marynując je w przyprawach i schłodzić w lodówce. Upieczony, zimy schab należy zalać przygotowaną wcześniej galaretą. Na specjalne okazje można udekorować danie cząstkami brzoskwiń z puszki.
Ten przepis z pewnością zasmakuje fanom polskiej kuchni. Schab należy naciąć wzdłuż, aby powstał duży płat. Następnie trzeba go roztłuc i przyprawić. Farsz przygotować można z pieczarek, sera, mięsa mielonego, natki pietruszki i jajka. Nadzienie należy rozłożyć na schabie, całość zawinąć w roladę, a następnie owinąć folią i upiec w piekarniku. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Kolejna propozycja dla fanów mięsnych dań. Schab należy pokroić na kotlety, lekko rozbić oraz oprószyć Przyprawą Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY i pieprzem, a następnie posmarować glazurą. Marynatę przygotowuje się z musztardy, miodu i oleju. Gotowe kotlety grilluje się na gorącym ruszcie. Mięso świetnie smakuje z Sosem tatarskim WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Schab ze śliwką jest daniem wykwintnym, które możemy podać gościom na specjalne okazje. Wbrew pozorom przepis jest prosty w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy zrobić otwór przez całą długość schabu i wypełnić go namoczonymi suszonymi śliwkami. Następnie należy przełożyć mięso do woreczka z przyprawą POMYSŁ NA… Soczyste Żeberka WINIARY i zalać czerwonym winem. Dzięki takiemu połączeniu schab w sosie będzie aromatyczny i soczysty.
Istnieje wiele przepisów na roladki z mięsa. My proponujemy jedną z najlepszych odsłon tego dania, czyli roladki schabowe w sosie pomidorowym. Przygotowując potrawę, należy dokładnie pokroić mięso, rozbić je tłuczkiem i schłodzić. Następnie trzeba nałożyć na nie plastry szynki oraz żółtego sera i zawinąć, przebijając wykałaczką. Znakomitego smaku i aromatu nada Sos pomidorowy WINIARY. Wystarczy polać nim roladki ze schabu, upiec i gotowe!
Schab po warszawsku nie tylko pysznie smakuje, ale również atrakcyjnie prezentuje się na stole. Z tego względu jest to idealny przepis na święta lub imprezę. Do przygotowania dania będzie potrzebny schab pieczony bez kości oraz farsz z jajek ugotowanych na twardo, chrzanu i majonezu. Tradycyjnie faszerowany schab podaje się z auszpikiem (galaretą) pokrojonym w kostkę. Jak go przygotować? Należy do ugotowanego wcześniej Rosołu drobiowego WINIARY dodać żelatynę, włożyć do lodówki do momentu całkowitego stężenia, a następnie pokroić w kostkę o bokach 0,5 cm. Auszpik doskonale smakuje suto skropiony wiśniówką. Schab po warszawsku może stać się hitem podczas każdego przyjęcia!