Produkowany z jogurtów greckich ser labneh pochodzi z Libanu, ale bardzo chętnie jadany jest też w Grecji. Jest kremowy, lekki i pasuje do wielu potraw - na słodko i na słono. Może go też spotkać pod innymi nazwami: labani, labaneh, lebnah, labne, labnito. Wspaniale smakuje z ziołami, jako dip lub smarowidło do kanapek. Dzięki temu, że jest produkowany z jogurtu greckiego, ma dużo białka i mało węglowodanów. Niestety jest ubogi w wapń w porównaniu ze zwykłym jogurtem. Pomimo tej wady, ser labneh nie traci na popularności.
Do przygotowania wyrobu, jakim jest ser labneh, wystarczy tylko jeden składnik, natomiast cały proces trwa kilka dni. Aby go rozpocząć, potrzebujemy jogurt grecki. Najlepiej jest wybrać ten, który zawiera żywe kultury bakterii. Aby przygotować kulkę sera ważącą około 300 gramów, potrzebujemy 800 gramów jogurtu i łyżeczkę soli. Jeśli mamy ochotę na przyprawy, możemy dodać zioła, na przykład oregano lub czosnek. Jogurt przekładamy do miski razem z wcześniej wymienionymi dodatkami. Następie musimy przygotować konstrukcję składającą się z garnka (lub miski) oraz sitka. Gazę kupioną w aptecę składamy na pół i kładziemy na sitko. Wykładamy na nie cały ser. Końce materiału związujemy luźno gumką recepturką. Odstawiamy naszą prowizoryczną maszynę do robienia sera do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie na dnie garnka zbierze się serwatka, którą można wypić lub wykorzystać w dalszych działaniach. Delikatnie odciskamy kulkę sera i z powrotem wkładamy do lodówki na 2-4 dni. Należy pamiętać, aby raz dziennie pozbywać się płynu z sera i garnka.
W domowym procesie wytwarzania produktu, jakim jest ser labneh, powstaje serwatka, której nie trzeba wylewać. Można ją wypić lub wykorzystać w kuchni. Jest dobra do zabielania zupy lub jako zastępstwo dla mleka lub wody przy pieczeniu chleba lub robieniu naleśników.
Mamy nadzieję, że wyczerpująco odpowiedzieliśmy na pytanie „Labneh, co to?”. Ten ser stanowi pyszną i aromatyczną przekąskę na przyjęcia domowe. Jest uniwersalny, a jego przygotowanie nie powinno sprawiać większych problemów. Stanowi wspaniałe smarowidło do kanapek, a serek labneh z sukcesem zastępuje produkty widoczne na sklepowych półkach.