Truskawki i rabarbar idealnie ze sobą współgrają. Pasują do deserów na zimno takich jak sernik, jogurty, lody, jak i na ciepło pod kruszonką, czy w tartach. Poniżej kilka wskazówek jak je podawać, łączyć i na co uważać:
- Duet truskawka i rabarbar lubi towarzystwo przypraw takich jak kardamon, cynamon, wanilia. Lubi również dodatki jak pomarańcze, nabiał (jogurt, śmietana, maślanka), kwiaty jadalne (rumianek, akacja, młode pędy sosny…).
- Liście rabarbaru są trujące, natomiast łodygi, obrane, jak najbardziej jadalne.
- Ciekawostka! Rabarbar jest… warzywem, a nie owocem. Często mylony ze względu na to, że używany jest głównie do deserów czy kompotów.
- W formie słodko-kwaśnego dodatku (czatnej) czy duszony z innymi warzywami stanowi idealne towarzystwo dla pieczonych i smażonych mięs, szczególnie wieprzowiny, wołowiny i kaczki.
- Rabarbar można jeść na surowo! Pokrojony na cienkie słupki albo paseczki, obtoczony w cukrze stanowi dobrą i zdrową alternatywę dla przemysłowych słodko-kwaśnych żelek.