Aby zrobić solony karmel, wystarczy kilka składników:
Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru.
Kiedy karmel nabierze bursztynowego koloru, dodaj zwykłe lub solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli używasz zwykłego masła, na tym etapie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
Taki słony karmel świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, gofrów i lodów, może też posłużyć do polania babeczek i ciast.
Koniecznie spróbuj z tostami francuskimi i smażonym, chrupkim bekonem!