Smażone lody to deser, który może wydawać się dość fantazyjny. Przecież każdy z nas świetnie zdaje sobie sprawę z tego, że nawet pod wpływem nieco wyższej, pokojowej temperatury lody się po prostu rozpuszczają, a jednym sposobem na ich serwowanie, jest wyjęcie ich prosto z zamrażarki. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Lody smażone w panierce zachwycą nas aksamitnym wnętrzem i chrupiącą z zewnątrz skórką. Dodatkowo, przekąska ta nie jest tak trudna w przygotowaniu, jak może się nam to wydawać.
Przepis na smażone lody jest względnie prosty. Nawet osoby, które nigdy wcześniej nie specjalizowały się w przygotowywaniu słodkich deserów, nie powinny mieć większych problemów, z przygotowaniem tej przekąski. Poznajmy więc sprawdzony przepis na smażone lody w chrupiącej panierce!
Lody smażone w panierce wymagają jedynie kilku składników do przygotowania. Musimy zaopatrzyć się w:
Podane powyżej proporcje pozwolą na przygotowanie około 15 kulek smażonych lodów. Niemniej jednak pamiętajmy, że proporcje te można dowolnie modyfikować, w zależności od tego jaką ilość przekąski chcemy przygotować.
Przygotowanie lodów smażonych w panierce powinniśmy rozpocząć od przygotowania lodowych kulek. W prosty sposób uformujemy je za pomocą łyżki do lodów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego. W momencie ubijania dodajemy oddzielone wcześniej żółtka. Wiórki kokosowe i posiekane migdały dodajemy do osobnej miseczki - będą one stanowić naszą panierkę. Po upływie około godziny, możemy wyjąć z zamrażalki lodowe kulki. Obtaczamy je w pianie z białek, a następnie w wiórkach kokosowych i migdałów - pamiętajmy, by mocno docisnąć panierkę i formować kulkę w dłoniach. Ponownie wkładamy całość do zamrażalnika na około 40 minut. Po upływie tego czasu obtaczamy kulki po raz kolejny w panierce. W tym momencie rozgrzewamy głęboki olej i każdą kulkę po kolei zanurzamy w oleju. Wystarczy jedynie kilka chwil, by środek się nieco rozpuścił, a panierka zyskała złocisty kolor.
Lody smażone w panierce będą świetnie komponować się z karmelizowanymi owocami lub owocowymi sosami. Oczywiście, w wielu sklepach możemy je kupić już w formie gotowej, co z pewnością pozwoli nam zaoszczędzić nieco więcej czasu. Jeśli jednak stawiamy na trend DIY, to za przygotowanie owocowego sosu możemy zabrać się sami. Lody smażone w towarzystwie świeżego sosu będą smakowały jeszcze lepiej.