Nie ma nic prostszego niż przyrządzenie sorbetu z truskawek, który przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Wystarczy zagotować i ostudzić 1 szklankę wody z cukrem, przygotować truskawki (umyć, usunąć szypułki), zmiksować składniki na gładką masę i schłodzić w zamrażalniku. Przysmak powinien spędzić w nim około 6 godzin – co 2 godziny należy go przemieszać. Aby sorbet był jeszcze bardziej orzeźwiający, przed podaniem udekoruj go listkiem melisy lub mięty.
W ten sam sposób możemy przygotować równie pyszny sorbet z malin. Jeśli chcemy się pozbyć drobnych pestek z owoców, wystarczy wcześniej zmiksować same maliny, a następnie przetrzeć je przez drobne sitko. Następnie należy dokładnie wymieszać owocową masę z ostudzoną wodą z cukrem i chłodzić tak, jak sorbet z truskawek. Jeśli maliny wydadzą się zbyt kwaśne, można je nieco osłodzić miodem, syropem z agawy lub stewią.
Lody śmietankowe to chyba najpopularniejszy deser na zimno. Przepis na przygotowanie ich w domu jest naprawdę prosty. Aby zrobić lody śmietankowe na żółtkach potrzebujesz 1 szklankę mleka, 30% i 12% śmietanę, 4 żółtka i 0,5 szklanki cukru. Mleko, połowę tłustszej śmietanki i cukier należy mieszać i podgrzewać na małym ogniu, a następnie dodać do masy ubite żółtka. Gdy cukier się rozpuści i wszystko idealnie się połączy, należy zdjąć garnek z ognia i wlać resztę składników. Dokładnie wymieszaną masę trzeba schłodzić i umieścić w maszynie do lodów na 25-30 min. Jeśli nie posiadasz maszyny, wystarczy, że dłużej potrzymasz lody w zamrażalniku i co jakiś czas będziesz je mieszać. A jak zrobić domowe lody czekoladowe? Możesz skorzystać z tego samego przepisu. Wystarczy, że do gotowej masy z mlekiem dodasz połamaną tabliczkę czekolady. Mieszanie możesz zakończyć, kiedy czekolada się rozpuści.
Prawdziwym hitem wśród domowej produkcji lodów są lody bananowe. Do przygotowania kilku solidnych porcji powinny wystarczą 4 banany, 4 opakowania Cukru Waniliowego WINIARY, sok z cytryny, świeża melisa, cynamon, jogurt naturalny i posiekane orzechy. Zacznij od pokrojenia owoców w plastry. Następnie skrop je sokiem z cytryny i zmiksuj z cukrem. Dodaj jogurt i resztę składników, a potem schłodź lody w zamrażalniku.
A może coś dla amatorów kawy? Ciekawą propozycją są aromatyczne włoskie lody kawowe na patyku. Do ich przygotowania wystarczą 4 porcje espresso, 4 łyżki śmietanki 30%, cukier trzcinowy, skórka z cytryny i 2 łyżki ulubionego alkoholu – np. amaretto, whisky, rumu czy burbonu. Wystarczy rozpuścić cukier w ciepłym espresso, dodać skórkę z cytryny i odstawić, aby się przegryzły. Następnie należy wyjąć skórkę, a kawę wymieszać ze śmietanką i mrozić w foremkach z patykami minimum 3 godziny. Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz zamienić śmietankę np. na mleko kokosowe, zamiast cukru zaś możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Gotowe lody można oblać roztopioną gorzką czekoladą i posypiać wiórkami kokosowymi.
Naszła cię ochota na kremowe lody lub orzeźwiający sorbet? Nic prostszego!