Sos tatarski należy do gęstych sosów podawanych na zimno. Istnieje kilka rodzajów tego przysmaku, jednak warto dalej eksperymentować i dodawać do niego ulubione składanki. Podstawą sosu tatarskiego może być majonez, jogurt naturalny, musztarda oraz ogórki konserwowe. Smakowitym dodatkiem, podkreślającym walory sosu, są grzybki marynowane oraz nadająca ostrości cebulka. Warto wiedzieć, że wszystkie składniki należy bardzo drobno posiekać, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji. W tej wersji użyjemy tylko trzech przypraw, czyli soli, pieprzu i cukru. Aby wszystkie smaki się przegryzły, należy włożyć sos do lodówki kilka godzin przed podaniem. Równie świetnym rozwiązaniem jest gotowy Sos tatarski WINIARY o wszechstronnym zastosowaniu. Nie tylko idealnie komponuje się on z jajkami na twardo, ale również różnymi rodzajami mięs. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Sos koperkowy powinien być gładki i mieć zwartą konsystencję. Koperek jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku, dlatego taka propozycja sprawdzi się na stołach miłośników subtelnych dodatków. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny oraz drobno posiekany koperek. Jeśli jednak lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak go wykorzystać? Wystarczy ugotować jajka na twardo, ostudzić, przekroić na pół i dodać łyżeczkę sosu koperkowego. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Sos musztardowy kojarzymy przede wszystkim z pieczonym mięsem. Jednak jego zastosowanie jest szersze. Znakomicie komponuje się z jajkami na twardo. Jego wykonanie jest bardzo proste. W pierwszej kolejności rozpuszczamy kostkę Bulionu warzywnego WINIARY w 200 ml wody. Następnie dusimy na głębokiej patelni z łyżką masła. Kolejno dodajemy musztardę oraz mąkę rozprowadzoną w wodzie. Zagęszczamy sos śmietaną. Dzięki aromatycznej kostce warzywnej nie ma konieczności stosowania dodatkowych przypraw. Fani ostrych smaków mogą dodać odrobinę pieprzu. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, można go ostudzić i polać przygotowane wcześniej jajka na twardo. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Sos czosnkowy to równie idealny pomysł na dodanie smaku jajkom na twardo. W tym przypadku można je pokroić na mniejsze kawałki, dodając Sos czosnkowy WINIARY. Dzięki temu szybko stworzymy prostą, ale jakże pyszną sałatkę. A co jeśli akurat nie ma go pod ręką? Podobny dodatek można przygotować samodzielnie. Bazą domowego sosu czosnkowego będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz jogurt naturalny. Po połączeniu tych dwóch składników dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Najlepiej smakuje z posiekaną bazylią i koperkiem. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Sos chrzanowy szczególnie polubią fani wyrazistych i ostrych smaków. Jak go przygotować? Wystarczy kilka składników – jajka, chrzan, jogurt i majonez. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy z chrzanem, majonezem i jogurtem. Sos chrzanowy doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Możemy również wykorzystać Sos chrzanowy WINIARY, który nałożony na ugotowane wcześniej jajka na twardo, będzie szybkim sposobem na zdecydowane wzbogacenie ich smaku. W samodzielnie przygotowywanym sosie ważne są proporcje składników, które pozwolą uzyskać idealną konsystencję. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Sprawdź inne przepisy na potrawy z majonezem.