Na szczęście nie każde ciasto wymaga pieczenia, a masy do niektórych z nich nawet nie trzeba podgrzewać na kuchence. Większość ciast tego typu jest bardzo łatwych i szybkich do przygotowania, dlatego też panie domu często decydują się na wykorzystanie ich receptury. Bez pieczenia szybko przygotujemy słodkiego mazurka na chrupiącym spodzie, warstwowy sernik, a nawet babkę w wielokolorowej wersji, która na pewno stanie się prawdziwym hitem świątecznej uczty. Zaczynamy!
Mazurek to ciasto przygotowywane głównie na Niedzielę Wielkanocną. Jest bardzo słodki, często nadziewany bakaliami i z cienką warstwą kwaskowatej marmolady. Jego charakterystyczną cechą jest niewielki, chrupiący spód z podniesionymi brzegami, by masa lub lukier nie wyciekły, zanim zdążą stężeć. Przygotowanie takiego spodu bez użycia piekarnika może wydawać się niemożliwe, jednak nic bardziej mylnego – wystarczy zblendować 2 opakowania zwyczajnych herbatników z 4 łyżkami masła. Gładką masę szybko przekładamy do formy, formujemy równe brzegi i całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na przygotowany w ten sposób spód nakładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki lub marmoladę, a całość zalewamy jeszcze ciepłą masą kajmakową.
Większość serników bez pieczenia wymaga dodania do masy żelatyny. Jednak jest pewien stary, sprawdzony przepis na uzyskanie kremowej masy serowej bez użycia tego dodatku. Sernik gotowany składa się zazwyczaj z 3 chrupiących warstw równo ułożonych herbatników, przełożonych pyszną masą ze zmielonego półtłustego twarogu. Ser wraz z innymi składnikami (jajkami, budyniem, masłem, wanilią) gotujemy, ciągle mieszając, aż powstanie jednorodna, gładka masa. Wierzch tego przepysznego sernika polewamy lukrem czekoladowym lub roztopioną białą i ciemną czekoladą, tworząc oryginalny, biało-czarny wzorek.
Chociaż babka zazwyczaj kojarzy się z drożdżowym lub ucieranym wypiekiem, będącym ważnym elementem tradycyjnego, świątecznego stołu, to możemy ją przygotować w ciekawej wersji, niewymagającej pieczenia. Kolorowa babka składa się bowiem z wielu warstw różnych galaretek, przedzielonych cienkimi białymi liniami. Jak uzyskać tak efektowny deser? W zależności od wielkości formy na babkę przygotowujemy 4-6 różnych galaretek o intensywnych odcieniach. Ponad połowę pierwszej galaretki wlewamy na dno formy i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Do pozostałej części dodajemy kilka łyżek śmietanki 30% lub skondensowanego mleka i delikatnie przekładamy na stężałą pierwszą warstwę. W podobny sposób postępujemy z kolejnymi galaretkami, aż w całości wypełnimy formę. Kolorowa babka będzie nie tylko wspaniałą ozdobą podczas świątecznej uczty, lecz także ulubionym deserem małych i dużych łasuchów.
Ambasador należy do najbardziej wytwornych ciast przygotowywanych na specjalne okazje. Jego spód stanowią ułożone blisko siebie biszkopty, na które wykłada się dwie pyszne masy z dużą ilością dodatków. Czekoladowa jest nieco cieńsza i wyróżnia się lekko gorzkim smakiem. Oprócz kakao dodaje się do niej posiekaną czekoladę, orzechy, rodzynki i opcjonalnie trochę alkoholu. Biała, śmietankowo-waniliowa warstwa, jest pełna pokrojonych w kostkę ananasów i brzoskwiń z puszki. Wierzch tego przepysznego ciasta zdobią owoce (np. cząstki mandarynek lub białych winogron) zatopione w pomarańczowej lub truskawkowej galaretce. Mając te przepisy pod ręką, możesz mieć pewność, że uda Ci się przygotować pyszne wielkanocne wypieki nawet bez piekarnika!