Obieranie cebuli bardzo często kończy się płaczem, dlatego warto znać sposoby na siekanie tego warzywa bez łez. Jak pokroić cebulę w kostkę, a przy tym nie uronić ani kropli? Należy zdjąć wierzchnie warstwy warzywa, a następnie ostrożnie nacinać cebulę wzdłuż. Potem kroimy ją w poprzek i siekamy na mniejsze kawałki.
Jak pokroić cebulę w piórka? Podzielone na pół warzywo kładziemy na desce do krojenia. Bierzemy do ręki ostry nóż – należy go trzymać tak, aby jego czubek nie odrywał się od deski. Powoli kroimy połówkę cebuli wzdłuż, chroniąc opuszki palców.
A jak pokroić cebulę w krążki? Należy odkroić końcówki, obrać łupinę i powoli kroić warzywo w poprzek. Takie talarki są znakomitą przekąską – wystarczy obtoczyć je w panierce i usmażyć na głębokim tłuszczu.
Wbrew pozorom winowajcą naszego płaczu podczas krojenia cebuli nie jest zapach. Za wszystko odpowiedzialny jest enzym (alliinaza), który uwalnia się podczas krojenia i wchodzi w reakcję z innym składnikiem. Powstający gaz bardzo szybko rozprzestrzenia się w powietrzu, a gdy dociera do oczu, ma już postać drażniącego kwasu siarkowego. Śluzówka próbuje neutralizować tę substancję, wytwarzając dużą ilość łez. Jest to więc reakcja obronna śluzówki oka. Jednak, na szczęście dla nas, działanie tej substancji można zneutralizować. Jak nie płakać przy cebuli?
Jednym ze sprawdzonych sposobów na uniknięcie płaczu jest włożenie cebuli do lodówki na około pół godziny przed krojeniem. Niska temperatura ogranicza działanie substancji drażniącej zawartej w cebuli. Płynie z tego jeszcze jedna korzyść – schłodzoną w lodówce cebulę łatwiej jest także zetrzeć lub pokroić, gdyż jest znacznie twardsza.
Warto spróbować pokroić cebulę w wodzie, jednak jeżeli nie mamy takiej możliwości lub jest to dla nas mało komfortowe, możemy zwyczajnie przed krojeniem namoczyć cebulę. Woda jest świetnym neutralizatorem gazów uwalnianych podczas krojenia cebuli, dzięki czemu nie docierają one do oczu.
Moczenie cebuli w zimnej wodzie jest bardzo skutecznie – niska temperatura ogranicza działanie alliinazy. Jednak okazuje się, że jest jeszcze lepszy sposób! Gorąca woda całkowicie neutralizuje tę substancję, dlatego przed krojeniem warto podgotować cebulę. Można również spróbować pokroić ją na duże kawałki, podsmażyć na patelni lub w garnku, a następnie posiekać na drobno. Taki sposób jest bardziej pracochłonny, ale pozwala uniknąć łez podczas krojenia.
Zdecydowanie najprostszym sposobem jest moczenie noża w zimnej wodzie. Ten patent pomoże nam znacznie zneutralizować enzymy drażniące oczy. Wystarczy tylko wlać do miseczki trochę zimnej wody i co chwilę moczyć w niej nóż. Warto wiedzieć, że im bardziej ostry nóż, tym mniejsze prawdopodobieństwo uwalniania łez. Ponadto znacznie lepiej użyć noża z gładkim ostrzem. Krojenie cebuli nożem z ząbkami miażdży jej warstwy, a więc uwalnia się wtedy więcej drażniących enzymów odpowiedzialnych za łzawienie oczu.