Istnieją różne sposoby na zagęszczanie zupy – wszystko zależy od jej rodzaju. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie przesadzić z dodaniem zagęstników, ponieważ może to zmienić smak dania. Decydując się na przyrządzenie konkretnej zupy, należy dobrze przemyśleć, co do niej dodać, by nabrała lepszego smaku i odpowiedniej konsystencji. Chcesz wiedzieć, czym zagęścić zupę? Oto kilka sprawdzonych sposobów!
Gdy składniki zupy będą już miękkie, do szklanki z niewielką ilością zimnej wody dodaj łyżkę mąki i roztrzep tak, by nie było żadnych grudek. Następnie przelej zawartość do gotującego się wywaru, energicznie mieszając przez kilka chwil, aż mąka równomiernie zagęści zupę.
Niektóre zupy lepiej zagęścić mąką już w trakcie przygotowywania, gdyż nada to im niepowtarzalnego smaku. Znana i doceniana zwłaszcza w zimie zupa fasolowa nabierze głębi, jeśli dodasz do niej zasmażoną mąkę. Jak to zrobić? Podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodaj do niej posiekany ząbek czosnku oraz cebulę i zeszklij. Całość oprósz łyżką mąki, zasmaż i dopiero wtedy przełóż do garnka z gotującą się zupą. Przypieczona mąka nada zupie nieco ciemniejszego koloru i bardziej wyrazistego smaku.
Dodanie do zupy śmietany nie tylko ładnie ją zagęści, lecz także sprawi, że będzie łagodniejsza, delikatniejsza i bardziej kremowa. Klasyczna zupa jarzynowa nabierze charakterystycznego smaku, jeśli zabielisz ją dobrą, najlepiej 18% śmietaną. Koniecznie pamiętaj o tym, że śmietany nie można dodawać bezpośrednio do garnka z gorącą zupą, ponieważ może się zwarzyć, tworząc nieapetyczne grudki. Najlepiej przelać trochę wywaru do garnuszka i dopiero do niego powoli dodawać śmietanę, delikatnie mieszając, a następnie przelać całość do reszty zupy.
Które zupy z dodatkiem śmietany smakują najlepiej? Zupa gulaszowa z wołowiny, zupa ogórkowa, pomidorowa… Jeśli chcesz równocześnie zabielić i zagęścić swoją zupę, przelej kilka łyżek do garnuszka, dodaj łyżkę śmietany i trochę mąki. Gdy wszystkie składniki się połączą, tworząc gładki krem, dodaj je do zupy, energicznie mieszając. Przygotowana w ten sposób zupa będzie zarazem gęsta i kremowa.
Zagęszczenie zupy z pomocą jej własnych składników to świetny i coraz popularniejszy sposób. Gdy gotujące się w bulionie warzywa będą miękkie, wystarczy je zmiksować na gładki krem. Przygotowane w ten sposób dania, np. pyszna zupa krem z brokułów, krem pomidorowy czy krem z dyni na pewno będą każdemu smakować. Do takich dań świetnie pasują grzanki, świeżo posiekane zioła, pestki dyni czy tarty ser.
Jeśli chcesz, aby w twojej zupie były kawałki warzyw, możesz zmiksować tylko ich część i dodać serek topiony, który nie tylko zagęści danie, lecz także nada zupie pysznego śmietankowego smaku.
Jeśli nie chcesz zagęszczać dania mąką ani tłustą śmietaną, możesz użyć do tego żółtek jaj. Wystarczy wlać do kubka trochę zupy, dodać kilka łyżek zimnej wody i roztrzepane żółtka. Dobrze połączone ze sobą składniki należy wlać do garnka z zupą, energicznie zamieszać, rozgrzać, ale już nie gotować.
Jak widać, zagęszczenie zupy można przeprowadzić w różny sposób, jednak wybrana metoda ma wpływ na smak, kolor i konsystencję przygotowywanej potrawy. Śmietana złagodzi ostre, wyraziste zupy, smażona mąka podkreśli aromat znajdujących się w niej warzyw czy kiełbasy, z kolei dodanie serka topionego nada kremom pysznego śmietankowego posmaku.