Jedzmy szparagi na zdrowie! Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, między innymi witaminy K, C, A, B6 i B12, potas, żelazo, magnez, kwas foliowy. Szparagi dzięki zawartości glutationu ułatwiają także usuwanie toksyn z organizmu, mają też działanie bakteriobójcze i obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Zaraz, zaraz, skoro działają niemalże jak lekarstwo, na pewno – tak jak większość lekarstw – są niesmaczne! A właśnie, że…
Jak tu nie kochać szparagów, skoro smakują tak wyśmienicie? Zarówno te białe, delikatniejsze w smaku, jak i zielone, smakują wyśmienicie przygotowane na różne sposoby. Szparagi można gotować, grillować, piec, smażyć. Dzięki tak wielu możliwościom ich przygotowania, nie sposób się nimi znudzić. Najpyszniejsze są świeże szparagi, warto więc dokładnie się im przyjrzeć podczas zakupów.
Świeże szparagi smakują najlepiej, dlatego też warto bieżąco przygotowywać z nich potrawy. Ewentualnie można przechowywać szparagi kilka dni w lodówce – zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy.
Mam nadzieję, że nabraliście ochoty na szparagowe danie. Szczególnie polecam nasze zupy ze szparagami w roli głównej i tej drugoplanowej.
A może zechcecie wybrać się na plantację szparagów? Zapraszam – klik ☺️
Autor: Agata