Szparagi w beszamelu to danie, które może się nam kojarzyć z luksusem i przepychem. Dawniej znaliśmy je głównie z restauracji, jednak wszystko bardzo szybko się zmieniło. Szparagi zostały spopularyzowane, a sos beszamelowy stał się idealnym dodatkiem, który może je uzupełnić. Warto w tym momencie zaznaczyć, że przygotowanie białych szparagów w sosie beszamelowym nie jest trudne i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Co więcej, przy odrobinie zaangażowania, możem zaserwować je na każdą okazję! Będą one świetnie pasować na uroczysty obiad rodzinny, a także na romantyczna kolację we dwoje!
Szparagi w beszamelu to danie proste, które nie wymaga zbyt wielu składników. Tak naprawdę, większość z nich znajdziemy w każdym markecie spożywczym. Do przygotowania 4 porcji szparagów w beszamelu będziemy potrzebować:
Powyżej zostały przedstawione proporcje składników, które są potrzebne do przygotowania czterech porcji. Oczywiście, jeśli chcemy przygotować nieco więcej lub mniej, możemy je dowolnie modyfikować.
Przygotowanie szparagów w sosie beszamelowym nie zajmie nam więcej niż około 30 minut. To właśnie dlatego, danie to jest polecane w momencie, kiedy nie mamy czasu na skomplikowane przepisy, a goście już pukają do naszych drzwi.
Szparagi w sosie beszamelowym i ich przygotowanie, rozpoczynamy od pieczenia szparagów. Najpierw pamiętajmy, by je przygotować. Należy je dokładnie oczyścić, a także odłamać lub odciąć najtwardsze końcówki. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy szparagi skropione oliwą z oliwek. Można dodatkowo doprawić je solą i pieprzem. Pieczemy je do momentu, w którym staną się miękkie. Opcjonalnie, można szparagi także ugotować.
Następnym krokiem do przygotowania białych szparagów w sosie beszamelowym jest wykonanie sosu. To również dziecinnie proste. Wystarczy, że w rondelku rozpuścimy masło, dodamy do niego mąkę, a następnie będziemy mieszać do momentu, w którym oba produktu połączą się w jednolitą masę. W tym momencie możemy dodać również sól i pieprz, a także zetrzeć gałkę muszkatołową.
Na koniec białe szparagi w sosie beszamelowym wystarczy zapiec pod pierzynką z parmezanu. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, następnie zalewamy przygotowanym sosem beszamel i posypujemy startym parmezanem. Całość wystarczy wstawić do piekarnika na około 20 minut, do momentu, w którym ser się rozpuści i stworzy chrupiącą pokrywę.
Szparagi w sosie beszamel najlepiej jest serwować tuż po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe. To właśnie wtedy smakują one najlepiej!