Zazwyczaj w Lany Poniedziałek, po Wielkanocnym ucztowaniu, nie mamy zbytnio ochoty na ciężkie i tłuste jedzenie. Warto więc przygotować na obiad coś nie tylko względnie lekkiego, ale także niewymagającego zbyt długiego przygotowywania w kuchni. Przecież to dzień świąteczny, w którym chcemy odpocząć po ponad tygodniowym przygotowywaniu wielkanocnych pyszności.
Szybkim i smacznym daniem, idealnym na Poniedziałek Wielkanocny może być lekki krem z cukinii i pora, w którym podsmażone i podduszone warzywa chwilkę się gotują w kilku chochelkach bulionu. Smak zupy podkreśli zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Krem po zmiksowaniu można zagęścić łyżką śmietanki. Podany z pokruszoną fetą, szczypiorkiem i prażonymi ziarnami słonecznika krem najlepiej będzie smakował z kromką świeżego lub podsmażonego na maśle pieczywa.
Tę popularną we Włoszech zupę można przygotować w tempie ekspresowym. Podsmażone na oliwie z oliwek warzywa – cebula, włoszczyzna, cukinia, papryka i pomidory – tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Ich smak podkreśla czosnek, papryka w proszku oraz świeża bazylia i natka pietruszki. Minestrone zachwyca głębokim, wyrazistym i nieco ostrym smakiem. Zupę można podawać z różnymi dodatkami: grzankami, makaronem, tartym serem lub chipsami z boczku.
Wieprzowa polędwica to bardzo delikatne mięso, niewymagające zbyt długiej obróbki termicznej. Najlepiej smakuje po krótkim obsmażeniu na dobrze rozgrzanej patelni. Jest wtedy chrupiące na zewnątrz, a soczyste i kremowe w środku. By przygotować idealną polędwiczkę, wystarczy pokroić ją na krążki o grubości ok. 4 cm, brzeg owinąć cienkim plastrem wędzonego boczku i smażyć z każdej strony. Aromatyczne medaliony z polędwicy doskonale smakują z pieczonymi warzywami lub sałatką ze świeżych warzyw i lekkim dressingiem.
Przygotowanie dania z łososia nie zajmuje dużo czasu, ponieważ to delikatne mięso należy obsmażać lub opiekać możliwie jak najkrócej. Nacierany przyprawami i smażony na mocno rozgrzanej patelni kawałek ryby już po kilku minutach jest gotowy do podania na stół. Warto także przygotować gęsty sos podkreślający smak łososia, np. śmietanowy, koperkowy albo jogurtowy. Można nim polać usmażoną rybę tuż przed podaniem na stół lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i krótko zapiec w wysokiej temperaturze.
Trochę przypraw, rękaw kuchenny i niecałe 30 minut w piekarniku – to sposób na soczyste i delikatne mięso z kurczaka. Niewielkie piersi drobiowe nacieramy marynatą, składającą się z soli i ulubionych przypraw, np. mielonym pieprzem, papryką w proszku, tymiankiem i rozmarynem. Wszystkie rozkładamy obok siebie w rękawie kuchennym i wkładamy do piekarnika na 15 minut i 220°C. Następnie wyciągamy z rękawa i dopiekamy przez kolejne 15 minut, aż marynata na piersiach lekko się zarumieni. W rozgrzanym piekarniku (ale w innym naczyniu) mogą się równocześnie piec ziemniaki w plasterkach lub kostkach, skropione oliwą i z dodatkiem świeżej gałązki rozmarynu. Gotowe piersi najefektowniej będą się prezentować pokrojone w plastry i otoczone zapieczonymi ziemniaczkami. Do dania świetnie pasują surówki, lekkie sałatki z dressingiem lub warzywa gotowane na parze. I voilà, obiad na Poniedziałek Wielkanocny gotowy!