Wybierając się na urlop na Półwysep Iberyjski albo kolację w hiszpańskiej restauracji, łatwo trafić na tapas. Pod tą nazwą kryją się różnorodne przekąski podzielone na niewielkie porcje. Bardzo często podawane są w barach jako dodatek do piwa lub wina. Tapas można spożywać, siedząc przy stoliku lub stojąc przy barze. Na pewno jest to atrakcja dla turystów, ale również ważna tradycja dla mieszkańców. Z czego przygotować taką przekąskę? Zobacz praktyczne rady!
W odkryciu, czym jest tapas, na pewno pomoże podstawowa znajomość języka hiszpańskiego. W dosłownym tłumaczeniu słowa "tapa" to po prostu wieczko. Ale co ma wspólnego wieczko z przekąskami? Łatwo to wyjaśnić! Określenie pochodzi z rejonu Andaluzji, gdzie mieszkańcy, pijąc wino, przykrywali kubek plastrami kiełbasy, żeby do środka nie wleciały muchy. Z czasem postanowiono nieco urozmaicić tę osobliwą przykrywkę, dodając także małe kromki chleba czy kawałek sera. Stąd zwyczaj spożywania zimnych przekąsek do wina, który kultywowany jest do dziś.
W niektórych barach tapas podaje się z wykałaczkami, a na podstawie liczby patyczków (czyli zjedzonych przekąsek) ustala wysokość rachunku. Można powiedzieć, że tapas to jeden z rodzajów finger food - małych przekąsek, które można zjadać, nie korzystając ze sztućców, na przykład na przyjęciach i bankietach.
Tapas: co to takiego - już wiesz. Można więc skupić się na wyjaśnieniu, w jaki sposób przygotować to hiszpańskie danie.
Podawanie tapas nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Najważniejsze będzie zdobycie odpowiednich składników. Wśród tapas dominują zimne przekąski, choć zdarzają się także dania na ciepło. Czego nie może zabraknąć na takim talerzu pełnym przegryzek? Poniżej znajdziesz listę najważniejszych rzeczy:
Tapas wygląda bardzo zachęcająco, zwłaszcza jeśli obok siebie znajdują się przegryzki w różnych kolorach. Chcąc wyeksponować wszystkie specjały, najlepiej wyłożyć je na dużym talerzu albo paterze. To idealny wybór na przyjęcie w domu, gdy chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich gości.
Jeśli zastanawiasz się, jak dobrać wino do tapas, sprawa jest prosta. Ta potrawa idealnie komponuje się z czerwonym winem, najlepiej pochodzącym południa Europy
Od zwyczajnej przykrywki (wieczka) aż do narodowego dania uwielbianego przez turystów. Jak widać, tapas przeszło naprawdę długą drogę! Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, polecamy przygotować taką potrawę w domu. Na pewno się nie zawiedziesz!