Karnawał to czas prawdziwych szaleństw, także tych w kuchni, bo każdej imprezie powinna towarzyszyć odpowiednia oprawa kulinarna. Przygotowując menu karnawałowe warto uwzględnić w nim wykwintne zupy, lekkie, a zarazem tak potrzebne, bo bez posiłku na ciepło trudno przetrwać jakąkolwiek zabawę do białego rana.
Karnawałowe zupy powinny być lekkostrawne, smaczne, efektowne, a jednocześnie nieskomplikowane. Ich przygotowanie nie może zająć nam całego dnia. Powinny wymagać minimum czasu na przygotowanie składników i gotowanie, chyba że możemy przygotować ją dużo wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać.
Dobrze na imprezach w karnawale sprawdzają się tradycyjne zupy podawane o północy, takie jak flaczki czy barszcz czerwony z krokietami, pasztecikami lub bułeczkami grzybowymi. Te potrawy mają swój nieprzemijający urok, którego nie jest w stanie im odebrać upływ czasu. Zresztą ich popularność wcale nie przemija z pokolenia na pokolenie.
Doskonałą alternatywą dla tradycji są z kolei potrawy z różnych stron świata. Karnawał to doskonały moment na kulinarną podróż w nieznane egzotyczne miejsca, w którą możecie zabrać się całą paczką najbliższych przyjaciół.
Jeśli jednak chcielibyście zająć miejsce gdzieś pośrodku między tradycją, a kulinarnymi fascynacjami kuchni świata, wybierzcie zupy kremy, które możecie podać z różnymi wyszukanymi dodatkami, na przykład ze smażonymi krewetkami.
Niezależnie od tego, którą drogę wybierzecie, nie zapomnijcie o odświętnej zastawie, która nawet zwykłej zupie może nadać niezwykłego charakteru.
TOP 10, czyli najlepsze zupy na imprezę karnawałową
barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
zupa krem z awokado z łososiem
krem szpinakowy z serem ricotta
zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
ostra zupa z marchewki z chili
flaczki wegetariańskie z boczniakiem
Najlepsze dodatki do karnawałowych zup:
Agata