Truskawki do woli pałaszować mogą wszyscy dbający o linię, gdyż w 100 g zawierają ona zaledwie 30 kalorii. Porcja 100 g pokrywa także dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Truskawki bogate są również w witaminy z grupy B, A i E oraz żelazo czy fosfor, które chronią nas przed anemią i wzmacniają kości. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie. Owoce te obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Z truskawek można także zrobić maseczkę, która wygładzi i nawilży cerę.
Są w życiu czasem takie prozaiczne słowa, nazwy czy czynności, których prawidłowej wymowy czy sposobu wykonania zwyczajnie nie potrafimy zapamiętać. Ja staję przed mini wyzwaniem za każdym razem, kiedy przychodzi mi się zajmować właśnie truskawkami. ☺️ Nigdy nie wiem, czy najpierw powinnam je umyć, czy też usunąć szypułki (?). Wszystkim tym, którym również zdarza się pomylić kolejność podpowiadamy: najpierw mycie, potem szypułkowanie.
Klika razy przyszło nam się spotkać z pochlebnym stwierdzeniem, że jako Zakochani potrafimy przyrządzić zupę ze wszystkiego! Wyczarujemy więc i coś z…truskawek!
Przepis na zupę już niebawem na blogu, tymczasem wypróbujcie pomysł na sałatkę – idealną na lunch lub lekką kolację. Przygotujecie ją w 15 minut, a na talerzu będzie prezentowała się wyjątkowo efektownie. Dajcie upust swojej kulinarnej fantazji i udekorujcie ją z impresjonistycznym zacięciem!
Autor: Ania