Zimna zupa truskawkowa doskonale sprawdzi się na obiad w upalne dni. Lekko kwaskowata i schłodzona do 14°C świetnie orzeźwi, poprawi nastrój, a także doda pozytywnej energii. Owocowy chłodnik najlepiej smakuje po zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej oraz śmietany. Danie najlepiej serwować z makaronem, słodkimi ptysiami lub kawałkami truskawek. Chłodnik można także zmiksować, otrzymując pyszny krem o wyśmienitym aromacie.
A co można zrobić z tych pysznych owoców na drugie danie? Najbardziej popularny jest ryż z sosem truskawkowym, który dosłownie rozpływa się w ustach. Dzieci uwielbiają makaron kokardki, polany kisielem (można wykorzystać aromatyczny Kisiel o smaku truskawkowym WINIARY) z kawałkami owoców i odrobiną cukru pudru. Doskonałym pomysłem na letni obiad są pierogi z truskawkami, okraszone cukrem i kwaśną śmietaną. Ciasto ugotowane we wrzątku staje się bardzo delikatne, a truskawkowe nadzienie pachnie tak intensywnie, że nie sposób odmówić sobie zjedzenia porcji tych pyszności. Jeśli nie mamy czasu na lepienie pierogów, wówczas możemy przygotować znakomite naleśniki z musem truskawkowym i serem, zapiekane w piekarniku, a przed podaniem udekorowane świeżymi owocami i cukrem pudrem.
Ciasta z dodatkiem świeżych truskawek lub przetworów wyróżniają się wspaniałym smakiem, delikatną konsystencją oraz wyjątkowym aromatem, przypominającym letnie wakacje. Owoce te doskonale znoszą pieczenie, dlatego też warto je dodać do różnego rodzaju deserów, takich jak drożdżowiec, rogaliki z ciasta francuskiego albo rozpływający się w ustach placek jogurtowy. Truskawki doskonale smakują w połączeniu z rabarbarem, a dodane razem do ciasta drożdżowego nadają mu wyszukanego smaku i niezwykłego zapachu, obok którego trudno przejść obojętnie.
Świeże truskawki są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju ciast niewymagających pieczenia, jak np. pyszny torcik truskawkowy na gotowych biszkoptach. Choć prezentuje się bardzo okazale, to z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet niedoświadczony cukiernik czy początkujący kucharz. Entuzjaści prostych i smacznych deserów na pewno rozsmakują się w leciutkiej truskawkowej chmurce składającej się z grubej warstwy świeżych owoców w galaretce, ukrytych pod pierzynką śmietankowego kremu i cienkiej, chrupiącej bezy. Dojrzałe zmiksowane owoce doskonale smakują także z dodatkiem puszystego ciasta. Jeżeli mamy ochotę na lekki i orzeźwiający deser, przygotujmy biszkopt z musem truskawkowym, w którym warstwy puszystego biszkoptu, aksamitnego kremu z nutką cytryny oraz musu truskawkowego tworzą wyjątkowy smak, wprost idealny na upalne popołudnia.
W gorące dni na pewno doskonale orzeźwią nas pyszne truskawkowe lodu i sorbety. Gęste, aksamitnie kremowe i lekko kwaskowate desery mrożone są doskonałym dodatkiem do kawy czy ulubionej herbaty. Truskawki fantastycznie smakują i pięknie się prezentują po zalaniu w galaretce, dlatego na niedzielne popołudnie warto przygotować takie lekkie desery jak truskawkowa tęcza, składająca się z warstwy galaretki (świetnie pasuje aromatyczna Galaretka poziomkowy smak WINIARY), ptasiego mleczka, bitej śmietany, świeżych owoców leśnych i startej czekolady. Na lekki deser warto przygotować wyśmienity koktajl bananowo-truskawkowy, który znakomicie chłodzi i orzeźwia. Podany w wysokiej szklance, z dodatkiem kawałków owoców, jest znakomitym deserem w ciepłym sezonie truskawkowym.