Napój mleczny ayran coraz częściej można spotkać w popularnych w naszym kraju barach z kebabem. Czy to zdrowy dodatek do posiłku? Jakie ma właściwości i jak smakuje? Wyjaśniamy, czym się charakteryzuje turecki jogurt ayran.
Chociaż w powszechnym odbiorze funkcjonuje pojęcie "turecki napój ayran", w rzeczywistości jest on znany i lubiany także w wielu innych krajach. Wspomniany specjał cieszy się popularnością w wielu krajach Bliskiego Wschodu a także na Bałkanach. Idealnie pasuje do gorących, często pikantnych potraw z mięsa jadanych na tych obszarach. Spożywanie tego napoju w gronie rodziny i znajomych to element kultury i tradycji. Czasami jest mylony z innym napojem jogurtowym - doogh - który występuje na terenie Iranu i Armenii.
Ayran przechowuje się w lodówce i podaje zawsze zimny. Dzięki temu znakomicie orzeźwia i gasi pragnienie, nawet wtedy, gdy upał jest nie do wytrzymania. Warto podkreślić, że jest niskokalorycznym napojem. W 100 ml jest mniej niż 20 kalorii, co sprawia, że dla osób na diecie będzie lepszym wyborem niż napoje gazowane z dużą ilością cukru.
Podobnie jak inne napoje bazujące na jogurcie zawiera żywe kultury bakterii, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a w szczególności na pracę jelit. Jest to także produkt bogaty w białko, witaminy, wapń, żelazo oraz cynk.
Doskonały domowy ayran przygotujesz z połączenia zaledwie trzech składników. Wystarczy jogurt grecki, odpowiednia ilość wody i szczypta soli. Jakie są idealne proporcje? Przyjmuje się, że najlepiej połączyć jogurt i wodę w proporcjach 1:1. Wtedy napój na pewno nie będzie zbyt gęsty. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej posługując się blenderem. Jeśli zależy Ci na ładnym podaniu, możesz dodać jeszcze listek mięty. Jak widać przepis jest banalnie prosty, więc każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem w kilka chwil.
Tak jak wspomnieliśmy, w Turcji i innych krajach, gdzie ayran jest popularny, bywa pijany przy wielu okazjach. W Polsce to raczej niecodzienny napój, a jego podawanie na spotkaniu dla gości może być zaskoczeniem.
Do czego pasuje? Na pewno sprawdzi się, gdy będziesz serwować gyros z kurczaka albo kebab z grilla. Nie musisz się jednak obawiać bardziej nieoczywistych połączeń. Turecki napój na bazie jogurtu może także pasować do szaszłyków z grilla albo do steka. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji go spróbować, zdecydowanie polecamy - szczególnie na letnie upały!