Jedną z popularniejszych zup na Mazurach jest lekko kwaskowata karmuszka, która łączy w sobie niemal wszystko, co daje miejscowa ziemia. Jak na zupę gulaszową przystało, jest dość gęsta, ma charakterystyczny smak i zawiera dużo mięsa (najczęściej wieprzowego), wśród którego można znaleźć kawałki wędzonego boczku, marchewki, pietruszki, selera, kapusty i fasoli. Charakterystyczny smak nadają karmuszce przyprawy – ziele angielskie, pieprz ziołowy, liście laurowe. Gotową zupę zagęszcza się koncentratem pomidorowym oraz zahartowaną, kwaśną śmietaną.
Wchodząc do restauracji serwujących tradycyjne dla Warmii i Mazur potrawy, na pierwszym miejscu w menu zazwyczaj można znaleźć danie o tajemniczej nazwie „plińce z pomoćką”. Tymczasem plińce to średniej wielkości placki ziemniaczane, przekładane usmażonymi na chrupko plasterkami boczku. Ważnym dodatkiem do tej potrawy jest pomoćka, czyli rodzaj bardzo gęstego sosu składającego się z drobno posiekanej cebuli, przeciśniętego przez praskę czosnku, śmietany oraz roztartego białego sera.
Warmia i Mazury to jedyny region w Polsce, gdzie można spróbować pysznej i bardzo szybkiej w przygotowaniu zupy, od lat znajdującej się na liście tutejszych przysmaków. Z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego przygotowywane są niewielkie pulpeciki, mocno doprawione aromatycznym majerankiem. W międzyczasie gotowana jest zupa jarzynowa na bulionie, której smak wzbogacony zostaje poprzez dodanie czosnku oraz soku z cytryny. Tuż przed podaniem zupa jest zaprawiana odrobiną mąki roztrzepanej ze śmietaną.
Słynące z niezwykłej malowniczości mazurskie jeziora kryją w sobie bogactwo wodnych stworzeń, w tym głównie ryb. Dlatego też w tradycyjnym menu tej pięknej krainy nie może zabraknąć potraw bazujących na węgorzach, sandaczach, stynkach czy pstrągach. Niemal w każdej restauracji można zamówić pyszną zupę rybną, w której delikatne kawałki mięsa doskonale komponują się z miękkimi, grubo krojonymi warzywami. Popularnym drugim daniem są ryby przyrządzane na różne sposoby – smażone, pieczone, grillowane, w panierce. Jednak wśród tych licznych potraw na szczególną uwagę zasługują smażone ryby (np. sielawy) umieszczone później w aromatycznej zalewie octowej, nadające mięsu niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.
Popularne w Krainie Tysiąca Jezior dzyndzałki to średniej wielkości pierogi, jednak wypełnione dość niecodziennym farszem. Na Warmii i Mazurach wyróżnia się dwa rodzaje dzyndzałków – podobne do kołdunów pierożki nadziewane surowym mięsem lub niezwykle smaczne pierogi z „hreczką i skrzeczkami”. Cienkie, bardzo delikatne ciasto kryje w sobie nadzienie z „hrećki” i „skrzeczek”, czyli kaszy gryczanej oraz chrupiących skwarków z boczku. Wpadająca w ucho nazwa prawdopodobnie pochodzi od charakterystycznych brzegów pierogów, które mają postać długich uszu (dzyndzli). Ugotowane dzyndzałki najczęściej podaje się okraszone smażoną cebulką i boczkiem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem.