Jest to jeden z najbardziej klasycznych pomysłów. Do takiej marynaty potrzebujemy tylko kostkę tofu pokrojoną w mniejsze kawałki i sos sojowy. By nadać daniu bardziej orientalny smak, do marynaty warto dodać pieprzu ziołowego, ząbek czosnku i odrobinę startego świeżego imbiru. Tofu dokładnie wymieszane w marynacie należy wsadzić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Tak zamarynowane tofu idealnie nadaje się do podsmażenia, upieczenia, dodania do zup, curry, wrapów czy nawet kanapek. Nie należy przejmować się, że tofu będzie za słone — marynata musi być intensywna, gdyż tofu jest praktycznie bez smaku.
Ta marynata do tofu podbije serca wszystkich fanów grilla i burgerów. Tak przygotowane tofu stanowić może zarówno dodatek, jak i być daniem głównym podanym prosto z rusztu zamiast sera czy kiełbasek. Przygotowanie odpowiedniej marynaty jest bardzo proste, a składniki można znaleźć w praktycznie każdym sklepie. Na jedną kostkę tofu, pokrojoną w grube paski, przypada około 1/3 szklanki ulubionego ketchupu Winiary bądź przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka syropu z agawy/klonowego, 1/2 łyżeczki cukru i szczypta soli. Wedle uznania można marynatę doprawić też octem. Po odczekaniu co najmniej dwóch godzin w lodówce, tofu można przesmażyć na grillu lub patelni. Najlepiej podawać je oddzielnie lub w burgerze, jednak możliwości podania są nieskończone.
Nie lubisz ostrych, słonych, intensywnych smaków, ale masz ochotę na marynatę do tofu? Idealnym rozwiązaniem będą zioła. Ten przepis sprawdzi się głównie w przypadku sałatek, nie będzie też wymagana obróbka termiczna przed podaniem. Kostkę tofu kroimy wedle uznania, wrzucamy do miski, pojemnika bądź woreczka strunowego. Następnie dodajemy 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych, 2 łyżki oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku, po 1 łyżce bazylii, oregano, tymianku lub ziół prowansalskich. Na koniec dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Całość należy dobrze wymieszać i przechowywać w lodówce do maksymalnie tygodnia. Tofu w marynacie można również zamrozić. Sprawi to, że będzie ono bardziej gąbczaste i zdecydowanie przedłuży to jego termin nadawania się do spożycia.
Jeśli był już ketchup, to czas na musztardę — taka propozycja również idealnie sprawdzi się na grilla i jako dodatek do wielu potraw, np. wrapów i burgerów. Tofu kroimy, dodajemy ulubioną musztardę, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku oraz około 1 łyżeczki ulubionego słodzika — może to być cukier, erytrytol, ksylitol czy miód. Uwaga! Ze względu na różnice między poziomem słodkości danego słodzika, należy uważać z jego ilością. W przypadku tej marynaty do tofu lepiej dać za mało, niż za dużo cukru.