Idealne na śniadanie, jako przekąska (umyj dokładnie i zjedz w całości, a jeśli nie lubisz skóry, otwórz ją delikatnie i wyssij środek) lub jako dodatek do deski serów czy wędlin (pokrój na ćwiartki). Ja lubię je delikatnie nacinać u góry nożem, położyć na talerzu, dodać plastry szynki długo dojrzewającej, kawałki mozzarelli i posiekaną bazylię. Polewam wszystko dobrą oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Posypuję też czasami prażonymi pistacjami lub orzeszkami pinii.
Przekrój figi na pół i smaż krótko na rozgrzanej patelni, aż soki się skarmelizują. Smażone figi są idealnym dodatkiem do sałat, owsianki, jaglanki czy musli albo po prostu z kwaśną śmietaną lub jogurtem
Delikatnie natnij na krzyż górną część figi. Połóż na papierze do pieczenia i piecz kilka minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku. Serwuj z piersią kaczki smażoną z obu stron ok. 6-7 min. Świetnym dodatkiem będzie sos na bazie miodu, masła i soku pozostałego po smażeniu kaczki.