Pogoda jest tak piękna, że postanowiliście zebrać kilkoro znajomych i ruszyć w drogę? Zapas dobrego jedzenia, które przyda się w trakcie długiej wędrówki w urokliwej okolicy, jest tak samo ważny, jak doborowe towarzystwo. Zadbajcie o różnorodne wakacyjne przekąski na wyjazd, takie jak surowe warzywa i owoce, które łatwo chrupać w trakcie wycieczki. Latem możecie do woli korzystać z obfitości i bogactwa natury, która nie szczędzi swoich darów.
Owoce i warzywa sprawdzą się też w formie chipsów. Chrupki z jabłek, buraków lub cukinii to poręczne przekąski na wakacje, które nie będą się psuć w niekorzystnych warunkach, a dodatkowo nikt nie ubrudzi się przy ich jedzeniu. Odrobina wyrazistego dipu w osobnym słoiczku doda warzywom wartości odżywczych i zamieni je w świetną, piknikową przekąskę.
Najmłodsi, wbrew pozorom, nie potrzebują osobnego planowania wakacyjnych posiłków. Dzieci chętnie zjedzą świeże owoce, zwłaszcza te, które są słodkie i soczyste. Obok nich w śniadaniówce młodego człowieka mogą pojawić się wafle ryżowe. To lekka przekąska o neutralnym smaku, która dostarczy energii, ale nie zasłodzi malucha.
Dla starszych dzieci dobrym wyborem będą batony, które bazują na zdrowych produktach, takich jak musli lub pełne ziarno. Dodatek czekolady, owoców i orzechów sprawi, że najmłodsi oszaleją na ich punkcie i bardzo prawdopodobne, że wakacyjne przekąski poznane na wycieczce będą pałaszować przez cały rok.
Jako wakacyjne przekąski dla dzieci sprawdzą się też rozmaite owocowe lub warzywne musy zamykane w poręcznych tubkach. Maluchy w każdym wieku uwielbiają takie rozwiązania. Musy w tubkach są pełne smaku i słodyczy, a przy tym nie zawierają żadnych niepotrzebnych dodatków. Na rynku możemy spotkać także tubki z musem połączonym z owsianką lub kaszą. Dodatek produktów zbożowych podnosi sytość takiej przekąski i zapewnia dzieciom zapas energii na dłużej.
Wszelkie przyjęcia organizowane w ciepłe dni diametralnie różnią się swoim menu od imprez organizowanych jesienią lub zimą. W wakacje nikt nie myśli o jedzeniu tłustej pieczeni lub sycącej, gęstej zupy, dlatego letnie przekąski powinny być lekkostrawne i niewielkie, najlepiej na jeden kęs. Na wakacyjnej prywatce świetnie sprawdzą się różnorodne koreczki. Możemy zrobić je w wersji wytrawnej, z serem, kabanosem i kawałkami warzyw, a także jako deser, gdy nabijemy na wykałaczki dojrzałe w słońcu słodkie owoce.
Letnie przyjęcie to także dobra okazja, by zaserwować gościom wariację na temat dobrze znanych wszystkim kanapek. Tartinki, bo o nich mowa, to niewielkie kanapeczki wyglądające jak małe kulinarne dzieła sztuki. Na małym kawałeczku pieczywa posmarowanym serkiem lub ulubionym sosem mogą znaleźć się różnorodne warzywa, sałata, wędliny lub wędzona ryba. Tartinki są niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie i bardzo wygodne do konsumowania w ciepłe, letnie wieczory.
Innym pomysłem na serwowanie niewielkich przekąsek jest skorzystanie z ciasta francuskiego. W zależności od naszych upodobań możemy przygotować je na słodko, z ulubionymi owocami lub zapiec w nich warzywa, sery i wędliny. Bardzo popularną opcją są sakiewki z ciasta francuskiego, w których latem najlepiej sprawdzi się świeży szpinak i kawałek sera feta lub pleśniowego.