Pasta wegańska do kanapek nie musi być trudna, choć zrobienie jej od podstaw może wydawać się uciążliwe komuś, kto dopiero przeszedł na dietę dla wegan. Tymczasem w większości przepisów wystarczy tylko garść składników i blender.
Warto zacząć od najpopularniejszej pasty do kanapek, jaką oferuje wegańska kuchnia. Chodzi oczywiście o hummus. Jak go przygotować?
Wsyp do blendera opłukaną ciecierzycę (z puszki lub ugotowaną). Na jedno śniadanie wystarczy ci już 0,5 - 1 puszka ciecierzycy lub szklanka suchej ciecierzycy, którą należy wcześniej namoczyć i ugotować.
Dodaj sól, pieprz, trochę soku z cytryny (w razie potrzeby możesz zastąpić cytrynę sokiem z limonki) i 1-2 ząbki czosnku. Możesz dodać również kilka łyżek tahini lub sezamu.
Miksuj składniki do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj nieco wody, nie przerywając miksowania.
Tak przygotowaną pastę przełóż do naczynia i skrop oliwą z oliwek.
Podsumowując, do tej pasty potrzebujesz jedynie:
Jest to najprostszy, uniwersalny przepis na pyszny wegański hummus. Więcej propozycji przygotowania hummusu znajdziesz na naszej stronie.
Używając ciecierzycy z puszki, postaraj się zachować płyn. To tzw. aquafaba. Może być ona wykorzystana w wielu innych wegańskich przepisach, zastępując białko jaja.
Drugą podstawą wegańskiej kuchni jest popularne guacamole. Przygotowuje się je z awokado, które ma mnóstwo witamin i składników mineralnych — w tym białko (2 g białka w 100 g owocu).
Do jego przygotowania wystarczy zaledwie awokado i sól, a samo guacamole idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do nachos, ale również jako pasta na kanapki.
Szukasz nowego wymiaru guacamole? Sprawdź nasz przepis na guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem. Dzięki dodaniu pieczonego czosnku i papryczki jalapeño, pasta będzie nieco ostrzejsza, ale wciąż aksamitna.
Włoska pasta wegańska to niezwykle prosty przepis. Przepis, jak wykonać ją krok po kroku znajdziesz na stronie WINIARY.
Do wykonania tej pasty potrzebujesz jedynie:
Jak przygotować włoską pastę kanapkową w opcji wegańskiej? Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę, a jeśli ta jest za gęsta — dodaj do pasty nieco oliwy z oliwek, nie przerywając blendowania. Gotowe!
Większość przepisów na pasty wegańskie dotyczy niedużych porcji (np. 1 miseczka).
Co, gdy pasty wyjdzie za dużo? Własnoręcznie przygotowana pasta wegańska może być przechowywana w lodówce, w zamkniętym pojemniku (np. w słoiczku). W zależności od składników pastę należy spożyć do 2 - 3 dni od przygotowania.
Czy mrozić wegańskie pasty? Można, jednak trzeba pamiętać, że bardzo szybką tracą smak po zamrożeniu.
Jeśli masz wątpliwości, czy pasta może być długo przechowywana, warto wyrobić sobie nawyk robienia mniejszych porcji.
Sprawdź nasze inne pomysły na wegańskie pasty kanapkowe: