Kuchnia to serce niejednego domu. To tutaj spotykamy się z resztą domowników, by zjeść wspólne śniadanie, przyrządzić ulubioną kawę czy porozmawiać podczas przygotowywania posiłków. Dlatego też jest niezmiernie ważne, by była urządzona w sposób przemyślany i funkcjonalny, a każdy przedmiot czy produkt miał swoje stałe miejsce.
Zanim więc zabierzesz się za porządki, najpierw przemyśl, jak dokładne one mają być i ile może to zająć czasu – jest to zależne od rozmiarów pomieszczenia, ilości szafek oraz sprzętu. Następnie zastanów się, czy przy okazji nie poprzenosić niektórych produktów w bardziej praktyczne miejsce, np. rzadko używane kieliszki czy kubki przełóż do wyższych szafek. Na koniec przygotuj odpowiednie środki do mycia, gąbki, szczotki, ściereczki i… do dzieła!
Najlepiej sprawdza się taktyka porządków od sufitu po podłogę. Zacznij więc od wyczyszczenia oświetlenia, kratek wentylacyjnych oraz górnych części wiszących szafek czy lodówki. Te miejsca to ogromne siedliska lepkiego kurzu, który czasami może być trudny do usunięcia jedynie za pomocą płynu do naczyń. Takie porządki to dobry czas, by wyczyścić również wnętrza urządzeń elektrycznych, takich jak lodówka, mikrofalówka czy piekarnik.
Szafki i półki wiszące nad blatem zazwyczaj służą do przechowywania szkła, małych talerzyków czy miseczek. Robiąc porządki, wyciągnij z szafek całą ich zawartość i dokładnie przejrzyj. Odłóż na bok rzeczy, których zupełnie nie używasz, oraz ubite czy ukruszone elementy, bo zajmują niepotrzebnie miejsce. Jeśli w którejś z wiszących szafek przechowujesz lekarstwa, przejrzyj je i wyrzuć przeterminowane. Gdy wnętrza szafek będą umyte i suche, poukładaj pozostawione akcesoria w taki sposób, by te używane najczęściej były najlepiej dostępne. Pamiętaj o wyczyszczeniu frontów i uchwytów.
Zanim przystąpisz do czyszczenia blatu, wymyj najpierw płytki lub szybę, która znajduje się pomiędzy dolnymi a górnymi szafkami. Pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu z tłuszczu fug, łączących poszczególne płytki, zwłaszcza tych znajdujących się blisko kuchenki.
Rzadko się zdarza, by blaty kuchenne w domu, w którym gotuje się posiłki, były tak puste jak to widzimy nieraz na filmach. Zazwyczaj piętrzą się na nim naczynia, garnki, słoiczki z przyprawami, butelki z oliwą, ściereczki, ręczniki kuchenne i mnóstwo innych drobiazgów, których najczęściej używamy. Postaraj się przejrzeć wszystko, co zalega na blatach i odłożyć do szafek czy na półki przynajmniej część z nich. Sam blat wymyj odpowiednim środkiem, a potem wytrzyj do sucha.
Podczas porządków w dolnych szafkach i szufladach, w których przechowujesz artykuły spożywcze, sprawdź dokładnie datę ważności produktów. Jeśli masz otwarte opakowania np. z kaszą czy makaronem, zanim przesypiesz je do słoików, obejrzyj uważnie, czy nie zalęgły się w nich mole. Gdy nie pamiętasz, jak dawno otwierałaś opakowanie z danym artykułem, lepiej nie ryzykuj i je wyrzuć.
W szafce pod zlewem oprócz koszy na śmieci zwykle przechowywane są środki chemiczne. Sprawdź koniecznie ich ważność i poukładaj w szafce tak, by te najczęściej używane były na wierzchu. Kosze do segregacji śmieci wymyj detergentem, a następnie powycieraj do sucha.
Gdy wszystkie szafki i sprzęt AGD lśnią od środka i na zewnątrz, czas, by na koniec porządków zadbać jeszcze o podłogę. Najpierw ją odkurz z pozostałości po porządkach w szafkach, a następnie umyj płynem dostosowanym do jej rodzaju. Jeśli podłoga jest z płytek, wyczyść najpierw fugi, zwłaszcza jeśli są jasne i widać na nich ślady tłuszczu, a dopiero później umyj całość. Wiosenne porządki zakończone!