Jasnozielone kremy tak przyjemnie kojarzą nam się z wiosną i coraz cieplejszymi dniami. Prawdziwą kwintesencją tej radosnej pory roku jest zupa krem z zielonego groszku i porów, której sposób podania mile zaskoczy każdego domownika i gościa. Jadalne kwiaty na jasnozielonym kremie wyglądają jak prawdziwa łąka, tyle że na talerzu. Zestawienie słodkiego groszku i wyrazistego pora tworzy pełną smaku kompozycję, której nawet nie trzeba specjalnie przyprawiać.
Świeży groszek jest idealnym warzywem do pysznych, intensywnie zielonych kremów. Jest także często używany w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim w potrawach gotowanych i krótko smażonych w woku. Z powodzeniem można go wykorzystać także do przygotowania potrawy w orientalnej odsłonie. Zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym to prawdziwa eksplozja smaków, którą nadają prawdziwie egzotyczne przyprawy: liście kafiru, imbir, olej kokosowy oraz świeże liście kolendry.
Czy wiesz, że z kiszonych ogórków domowej roboty też można przygotować znakomity krem, zagęszczony delikatnie słodkim mascarpone? To taka mała wariacja na temat klasycznej ogórkowej. Przyrządzona na bulionie, ze zmiksowanymi warzywami, podana ze świeżutkim koperkiem i kleksem śmietany… Zupa ogórkowa w takiej nowoczesnej wersji to prawdziwy wiosenny powiew świeżości w twojej kuchni.
Kolor żółty i jasnopomarańczowy kojarzy się z kwiatami oraz słońcem. Te wiosenne akcenty możemy przenieść także na talerz, przygotowując miksowane zupy w tych radosnych kolorach. Krem z marchewki z gruszką i chili jest świetnym przykładem zupy zaskakującej nie tylko wyrazistą barwą, lecz także niesamowitym smakiem. Marchewka, imbir, chili, mleko kokosowe, gałka muszkatołowa i pomarańcza – to zestawienie doskonałe, tworzące danie z charakterem. Całości dopełnia plaster słodkiej gruszki krótko smażonej na rozgrzanej patelni z masłem. Pycha!
Pragniesz pysznego lecz sycącego kremu? W takim razie zupa dyniowa z klopsikami indyczymi w pełni cię zadowoli. Dynie to warzywa, które odpowiednio przechowywane mogą spokojnie doczekać do wiosny, by urozmaicać potrawy swoim żywym kolorem. Obrany i pokrojony w kostkę miąższ z powodzeniem można mrozić i wykorzystać nawet kilka miesięcy po sezonie. Krem z mięciutkimi klopsikami z dodatkiem tartego sera oraz wielu przypraw urzeka słodko-pikantnym smakiem, który pokochają wszyscy domownicy.
Zupa-krem warzywna jest idealnym pomysłem dla osób, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Mając mrożoną mieszankę jarzynową, esencjonalny bulion (np. delikatny Bulion warzywny WINIARY) oraz kilka ziemniaków, już w niespełna pół godziny można wyczarować pyszną, domową zupę. Po dokładnym zmiksowaniu wystarczy tylko dodać nieco śmietany, natki pietruszki lub innych świeżych ziół oraz garstkę groszku ptysiowego i pyszne pierwsze danie gotowe.
A co powiesz na elegancki krem dyniowo-pomidorowy ze ślimaczkami z naleśników z serem i bazylią? Intensywnie pomarańczowa, sycąca i zaskakująca nietypowym podaniem zupa doskonale nadaje się na uroczysty obiad w gronie rodziny czy przyjaciół. Mnóstwo świeżych ziół, warzyw i różnorodnych przypraw sprawi, że od kremu trudno się będzie oderwać nawet największemu niejadkowi. A do tego intensywnie pomarańczowy szaszłyk z naleśnikowymi ślimaczkami, zgrabnie oparty o brzeg talerza… Prawdziwy cymes!