Dania sylwestrowe to przede wszystkim apetyczne sałatki, przystawki i przekąski, wśród których niewątpliwie nie może zabraknąć koreczków. Koreczki na imprezę w domu przygotować można praktycznie ze wszystkiego, co znajduje się w lodówce lub spiżarni – szczególnie dobrze sprawdzi się połączenie warzyw z dodatkami mięsnymi, takimi jak na przykład szynka lub kabanosy. W najbardziej klasycznym wydaniu kompozycja składa się między innymi z właśnie wspomnianego kabanosa, papryki, żółtego sera oraz marynowanych pieczarek. Warto podkreślić, że kolorowe koreczki są nie tylko smaczną przekąską, ale również wyjątkowo efektownie prezentują się na sylwestrowym stole.
Przygotowując koreczki w tym wydaniu, można również inspirować się znanymi sałatkami – z sylwestrowego stołu z pewnością szybko znikną koreczki caprese, które powstają z wykorzystaniem pomidorków koktajlowych, małych kawałków lub kulek sera mozzarella oraz świeżych listków bazylii. Co więcej, wytrawne koreczki przygotować można również na bazie ryby, na przykład śledzia lub łososia – wystarczy dobrać do nich odpowiednie dodatki. Do przygotowania tego rodzaju przekąsek przydać się mogą także niewielkie grzanki lub kawałki pieczywa, a możliwości ich komponowania są niemal nieograniczone.
Warto zaznaczyć, że koreczki nie muszą być podawane jedynie w wersji wytrawnej – te owocowe doskonale sprawdzą się jako wyjątkowy deser podczas sylwestra. Aby je przygotować, wystarczy pokroić wybrane owoce, na przykład banany, kiwi i brzoskwinie w kostkę, a następnie nabić je na wykałaczki, jednocześnie uzupełniając kompozycję winogronem. Szczególnie wartą uwagi propozycją są koreczki z owocami i dodatkiem delikatnej masy budyniowej, której waniliowy aromat doskonale podkreśla owocową kompozycję.
Przygotowując sylwestrowe koreczki nie zawsze trzeba się sztywno trzymać przepisu, a warto potraktować go jako inspirację. Wymiana pojedynczych składników na takie, które preferujemy, może przynieść efekt w postaci wyjątkowego połączenia, które z pewnością zaskoczy uczestników imprezy. Warto jednak zwrócić uwagę, aby eksperymenty w kuchni przeprowadzać przed wydarzeniem, tak aby na sylwestrowym stole podać jedynie sprawdzone kompozycje!