Od dłuższego czasu zastanawiasz się nad tym, czym zastąpić bułkę tartą i nie masz żadnego pomysłu? Nic straconego. Wystarczy, że zapoznasz się z poniższymi propozycjami, a na pewno znajdziesz dla siebie atrakcyjny zamiennik. Oto lista produktów, z których możesz skorzystać w kuchni przy tworzeniu panierki. Nie bój się eksperymentować i otwórz się na nowe rozwiązania, a z pewnością przyniesie Ci to dużo radości oraz satysfakcji. Przygotuj się jednak na to, że niekiedy zamienniki będą wymagały zastosowania blendera lub wysokiej klasy młynka do rozdrabniania.
Otręby
Otręby to znany i ceniony zamiennik bułki tartej. Jeśli chcesz zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia kulinarne, otręby będą dla Ciebie jedną z najciekawszych propozycji. Otręby przypominają konsystencją bułkę tartą, lecz są uważane za dużo zdrowszy produkt spożywczy, dlatego powinny często gościć w Twojej kuchni. Z ich pomocą stworzysz panierkę do:
Co istotne, otręby znajdziesz praktycznie w każdym sklepie osiedlowym lub też supermarkecie, a więc nikt nie będzie miał problemów z ich szybkim pozyskaniem i użyciem w kuchni.
Suszone zioła oraz przyprawy
Jak wiadomo z suszonych ziół oraz przypraw korzystamy praktycznie na każdym kroku, ale czy zastanawialiście się nad tym, aby stworzyć z nich wyśmienitą panierkę? Jest to jak najbardziej możliwe, dlatego każdy z nas powinien pomyśleć o uprawianiu świeżych ziół na kuchennych parapetach, tak aby móc po nie sięgnąć w dowolnie wybranym momencie. To gwarancja uzyskania nietuzinkowego smaku i aromatu, np. przy serwowaniu kotletów.
Orzechy i nasiona
W sytuacji, gdy nie za bardzo wiemy czym zastąpić bułkę tartą w panierce, postawmy na orzechy i nasiona, lecz w tym przypadku nieocenioną rolę pełni blender lub młynek do rozdrabniania. Strzałem w dziesiątkę okażą się:
To zamienniki dla bułki tartej, które powinny się pojawić w każdej kuchni, więc absolutnie ich nie lekceważ. Mogą wnieść do Twojego życia wiele dobrego i skorzystasz z nich przy panierce do kurczaka lub ryby.
Wiórki kokosowe oraz kasza
Nadal zadajesz sobie pytanie, co zamiast bułki tartej do panierki sprawdzi się w Twojej kuchni? Otóż mogą to być wiórki kokosowe (idealne do kokosanek i dań z kuchni azjatyckiej) oraz kasza (do pasztecików i kotletów z warzyw). Może to być np. kasza jaglana, która powinna być najpierw ugotowana i przestudzona.
Płatki zbożowe
Ostatnią z propozycji, którą należy poważnie rozważyć są płatki zbożowe. W tym zakresie masz bardzo szeroki wybór, ponieważ możesz postawić na płatki owsiane, kukurydziane, pszenne czy też żytnie. Płatki sprawdzą się w całości, ale równie dobrze można je dokładnie zmielić w blenderze. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą panierkę do kalafiora, brokułu czy też kotletów mięsnych.