Olej tłoczony na zimno czy rafinowany? Najlepszym wyborem jest olej roślinny tłoczony na zimno. To dlatego, że podczas takiego sposobu tłoczenia, temperatura oleju nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu, olej zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości i wykazuje się działaniem prozdrowotnym. Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno to na przykład olej rzepakowy, olej lniany, olej z czarnuszki czy oliwa z oliwek. Olej rafinowany to taki, który został poddany bardzo wysokiej temperaturze. Przy tłoczeniu na ciepło, często stosuje się także różnego rodzaju środki chemiczne. Zadaniem tego procesu jest wytworzenie oleju, który nadaje się do długoterminowego przechowywania, jest pozbawiony smaku i posiada klarowną barwę.
Jakie są oleje pochodzenia roślinnego? To bez wątpienia bogactwo witamin i minerałów. Doskonały dodatek do wielu dań i podstawowy produkt w każdej kuchni. Oto najpopularniejsze roślinne oleje dla zdrowia:
Olej rzepakowy
Polska słynie z upraw rzepaku. Latem możemy zachwycać się pięknymi, złoto-żółtymi polami tej rośliny. Olej rzepakowy pozyskiwany jest z nasion rzepaku. Posiada szereg właściwości zdrowotnych. Oprócz tego, w oleju rzepakowym nie brakuje ważnych dla zdrowia kwasów omega-6 i omega-3. Dzięki temu, ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
Olej lniany
Olej lniany tłoczony na zimno to doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6. Wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Pomaga także w walce z nadciśnieniem i obniża poziom ,,złego cholesterolu’’. To wspaniały olej na zdrowie.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest stałym składnikiem diety śródziemnomorskiej uznawanej za jedną z najzdrowszych diet. Jednak jest stosowana nie tylko w przez mieszkańców rejonu Morza Śródziemnego. Oliwa jest doceniana w kuchni wielu państw. Nadaje potrawom doskonały smak, a oprócz tego korzystnie wpływa na zdrowie.
Olej kokosowy
Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu orzechów kokosowych. Od innych olejów roślinnych odróżnia go to, że posiada stałą konsystencję. Ulega ona upłynnieniu pod wpływem wysokiej temperatury. To zjawisko nie wpływa jednak na jego właściwości kuchenne oraz zdrowotne - a jest ich naprawdę sporo. Oleju kokosowego można z powodzeniem używać do smażenia i pieczenia. Jeżeli nie chcemy, aby w potrawie wyczuwalny był zapach kokosa, powinniśmy użyć oleju rafinowanego. Olej tłoczony na zimno nada charakteru i pięknego aromatu potrawom azjatyckim czy słodkim wypiekom.
Który olej najzdrowszy? To pytanie zadaje sobie z pewnością wiele osób. Każdy tłuszcz roślinny cechuje się innym smakiem i innymi właściwościami. Wybór zależy od tego, do jakich potraw chcemy używać danego oleju, czy mamy zamiar stosować go do obróbki termicznej i na jakich właściwościach zależy nam najbardziej.