Kupując warzywa zwracaj uwagę jak wyglądają ich liście. Dzieki temu będzie można wykorzystać je w kuchni, by nie produkować zbyt wielu odpadów.
Jeśli kupujesz rzodkiewkę, wybieraj taką, która będzie miała ładne, zielone liście. Są jadalne! Wystarczy je dobrze umyć i wysuszyć, świetnie nadadzą się do sałatek, pesto lub tart:
- PESTO - Do jednego sporego bukietu liści rzodkiewki dodaj pestki słonecznika lub płatki migdałów, oliwę, ser dojrzewający jak grana padano czy parmezan i zblenduj na gładką masę.
- TARTA - Francuska quiche lorraine, czyli tarta na kruchym spodzie z masą na bazie śmietanki i jajka. Liście rzodkiewki dodaj do masy wraz z ulubionymi dodatkami jak np. smażony boczek, wędzony łosoś lub pstrąg, siekane zioła takie jak szczypiorek, pietruszka czy koperek.
- ZUPY KREM - Ugotuj ziemniaki (jest teraz sezon na młode ziemniaki, więc warto skorzystać), dodaj bulion, jednego pora i liście rzodkiewki i zblenduj na krem. Serwuj ze świeżym kozim serem.