W tych małych zielonych listkach kryje się prawdziwa bomba witaminowa. W moim rodzinnym domu wysiewaliśmy nasiona rzeżuchy na tydzień przed świętami, bo tyle mniej więcej czasu potrzebuje ta roślinka na to, aby urosnąć. Uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta. Wystarczy kawałek gazy, waty czy nawet waciki kosmetyczne, które delikatnie zwilżamy wodą i wysiewamy nasionka. Rzeżucha aby urosnąć potrzebuje światła, ciepła i systematycznego nawilżania. Po około siedmiu dniach jest już gotowa do spożycia.
Rzeżucha znana jest też jako pieprzyca siewna. Jest rośliną jednoroczną. W sezonie letnim można wysiewać ją do gruntu lub do doniczek na balkonie. W Polsce rzeżucha jest symbolem świąt Wielkanocnych i odradzającego się życia.
Do spożycia wykorzystujemy jedynie listki i łodyżki. Rzeżucha jest idealnym dodatkiem do bardzo wielu dań: sałatek, kanapek, twarożków, jajek i oczywiście świetnie nadaje się jako dodatek do zup, np. do żurku lub jako jej główny składnik np. w zupie z rzeżuchy z jajkami przepiórczymi. Rzeżucha ma dosyć intensywny i ostry smak.
Świeża rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin: C, B, A, K i E oraz łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia. Pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele warzyw! Warto po nią sięgać, zwłaszcza w okresie przedwiośnia kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia, a na sezonowe owoce i warzywa trzeba jeszcze nieco poczekać. Rzeżucha pobudza przemianę materii oraz ma pozytywny wpływ na nasz wygląd – odmładza i odświeża cerę, wpływa na kondycję włosów i paznokci.
Rzeżucha ma też świetne właściwości oczyszczające i pomoże nam zregenerować się po zimie. Znakomicie wpływa na zwiększenie odporności organizmu i jest prawdziwym naturalnym, zielonym zastrzykiem energii .
Kiedy tylko dopadnie nas wiosenne przesilenie powinniśmy pomyśleć o zakupie nasion rzeżuchy (dostępne są przez cały rok w sklepach ogrodniczych). Warto zaangażować dzieci, które będą mogły same o nią dbać i pielęgnować, bo uprawa rzeżuchy jest bardzo łatwa i na efekty nie trzeba długo czekać. Takim sposobem możemy też zachęcić nasze dzieci do zjedzenia rzeżuchy, np. podanej razem z kolorową kanapką.
Zielona rzeżucha może być nie tylko piękną ozdobą świątecznych stołów, ale też rewelacyjnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami, choć warto zaprzyjaźnić się z nią przez cały rok.