Iście wiosenną barwę mają zupy przyrządzone na bazie zielonych warzyw. Krem brokułowo-szpinakowy można robić przez cały rok, ponieważ zarówno świeże, jak i mrożone warzywa smakują w niej doskonale. Podczas gotowania pamiętajmy o pokrojeniu jarzyn na drobniejsze kawałki – brokułu na małe różyczki, a włoszczyznę w plastry, dzięki czemu łatwiej będzie je później zmiksować na gładką masę. Gotowe danie dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego, garścią prażonych nasion słonecznika oraz kilkoma ugotowanymi różyczkami brokułu. Z jakich jeszcze warzyw możemy przygotować fantastycznie zielone potrawy? Krem z zielonego groszku wyróżnia się subtelną słodkością, którą pokochają dzieci, zupa z cukinii kusi cudownym aromatem czosnku i świeżej pietruszki, a delikatny krem z zielonej sałaty masłowej zaskakuje wiosennymi barwami. Warto udekorować każdą z tych potraw jadalnymi kwiatami bratka, przez co stanie się jeszcze bardziej niesamowita.
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami to świetny przepis na lekkie, lecz pożywne danie. Kawałki młodych warzyw, takich jak kalafior, kalarepa, kapusta, marchew, fasolka szparagowa, oraz mnóstwo świeżych ziół to prawdziwa bomba witaminowa. W naszym przepisie do zupy warzywnej dodaje się także niewielkie klopsiki z fileta indyczego, dzięki którym wiosenna zupa jest bardziej sycąca i aromatyczna.
Wiosna to czas, kiedy na straganach i sklepowych półkach pojawiają się pęczki intensywnie zielonych szparagów. Z tych pysznych warzyw można wyczarować wiele fantastycznych dań, ponieważ świetnie znoszą gotowanie, pieczenie czy krótkie duszenie. Na rodzinny obiad warto przygotować zapiekane szparagi z dodatkiem młodych ziemniaczków, szynki, sera żółtego i śmietany. Smak zapiekanki można urozmaicić zielonymi warzywami, np. cukinią, cebulką albo podzielonym na części brokułem.
A co powiesz na wiosennego kurczaka, którego przygotujesz w niespełna godzinę? Kurczak na zielono – ze szpinakiem, grzybami, cebulą i czosnkiem podany z grubymi wstążkami makaronu, otulonego aromatycznym sosem – to jest to! Idealny smak i gęstość potrawy uzyskasz, wykorzystując POMYSŁ NA… Kurczaka w sosie z pieczarkami WINIARY. Piękny wiosenny kolor i wyśmienity smak tagliatelle ze szpinakiem oraz grzybami przyprawia o prawdziwy zawrót głowy.
Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami to sprawdzona propozycja na sycący i wielokolorowy obiad. Do przygotowania dania warto użyć mięsa z łopatki, które dzięki obecności tłuszczu po duszeniu będzie idealnie miękkie i soczyste. Niezwykły smak gulaszu gwarantują zielone warzywa (papryka, brokuł, cukinia, groszek cukrowy) oraz aromatyczne przyprawy, takie jak liście laurowe czy kilka ząbków czosnku.
Ciasto Shrek – nie tylko brzmi uroczo, ale także genialnie smakuje i podobnie jak znana z filmu animowanego postać posiada warstwy. Zielona masa budyniowa i zielona galaretka z agrestu jest przekładana warstwą śmietankowej pianki z delicjami, a to wszystko troskliwie ułożone na puszystym biszkopcie. Po prostu palce lizać!
Niespotykanie intensywną zielenią wyróżnia się słodkie ciasto leśny mech, któremu piękny kolor nadaje… szpinak dodany do ucieranego ciasta. Pomiędzy zielonymi warstwami wypieku znajduje się śnieżnobiały krem ze śmietany lub mascarpone, który przynosi miłe orzeźwienie w ciepłe popołudnie. Dekoracją leśnego mchu są purpurowe ziarenka granatu, doskonale kontrastujące z ciemnym odcieniem tego wyśmienitego ciasta, w którym – uwaga – w ogóle nie da się wyczuć szpinaku.