Tradycyjne zupy grzybowe z kawałkami grzybów leśnych najczęściej przygotowuje się z borowików, podgrzybków lub kurek. Świetnym dodatkiem do takich zup są ziemniaki, makaron lub i jedno, i drugie.
Grzyby przed dodaniem do zupy warto poddusić na maśle. Jeśli dodamy podczas duszenia do grzybów gałązkę świeżych ziół, na przykład tymianku lub szałwii, nabiorą niezwykłego aromatu.
Jeśli uwielbiacie zupy grzybowe z kawałkami grzybów, koniecznie wypróbujcie:
zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem i ziemniakami
zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami
zupa grzybowa z lanymi kluseczkami
zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym
Wielbiciele kremowych zup w naszym grzybowym menu także znajdą wiele pysznych propozycji. Grzybowe zupy-kremy warto zagęścić ziemniakiem lub podprawić surowym żółtkiem, by uzyskać aksamitną konsystencję zupy. Z naszych kremów grzybowych szczególnie polecam:
kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami
Nie każdej zupie z grzybami na imię zupa grzybowa. Bo przeróżne zupy można serwować z dodatkiem grzybów, czego pysznym przykładem jest kartoflanka z borowikami i kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami.
A skoro już jesteśmy przy zupach, których grzybowymi raczej się nie nazywa, nie można nie wspomnieć o flaczkach z boczniaków.
Poza sezonem na świeże grzyby leśne aromatyczne zupy grzybowe możemy przygotować z grzybów suszonych. Wśród zup z suszonych grzybów przodują oczywiście zupy wigilijne. Moim zdaniem są jednak zbyt pyszne, by serwować je tylko raz w roku, czego smakowitym przykładem jest zupa grzybowa z chipsami serowymi.
Suszone grzyby są także świetnym dodatkiem do wielu dań, na przykład (skoro już zapachniało świętami) do uszek, pasztecików czy bigosu. I oczywiście do wielu zup, które wcześniej nazwałam „niekoniecznie grzybowymi” . Bo któż nie słyszał o barszczu białym, kapuśniaku lub krupniku z grzybami? Pewnie każdy, choć zapewne nie każdy zna gdańską polewkę czy kaszubski barszcz z grzybami. A wiecie, że kawałek suszonego grzybka warto dodać do rosołu dla pogłębienia barwy i aromatu?
Last but not least. Zupy pieczarkowe. Przez niektórych wcale nie uznawane za zupy grzybowe, bo pieczarki w lesie nie rosną. A właśnie, że rosną. W lasach i na łąkach. I są jadalne, choć czasem można je pomylić z trującym muchomorem. Zatem ja zostaję przy pieczarkach ze sklepu. I gotuję z nich takie pyszności:
zupa pieczarkowa ze szpinakiem
zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem
zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
Zupę z pieczarek można przygotować w postaci tradycyjnej albo wyśmienitych kremów. Zazwyczaj do zup trafiają pieczarki świeże, ale warto też wykorzystać suszone. Od razu podpowiadam, że pieczarki można wysuszyć w piekarniku. A przepis na krem z suszonych pieczarek znajdziecie tutaj.
Mam nadzieję, że znaleźliście na naszym blogu mnóstwo inspiracji na zupy grzybowe. A jakby było Wam mało, polecam gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami. Palce lizać :)
Autor: Agata