Ukochana zupa wszystkich Polaków, przywołująca wyjątkowe, zawsze dobre wspomnienia. Smak dzieciństwa i najlepsza strawa po długiej wędrówce, jedzona z menażki na górskim szlaku lub w schronisku. Mama albo babcia stojąca przy piecu, mieszająca bulgoczącą, aromatyczną zupę w kolorze głębokiej czerwieni – to obrazek, który niemalże każdy z nas przechowuje w pamięci jak cenny skarb. Przepisy na nią przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Królowa polskich stołów może być tylko jedna: ZUPA POMIDOROWA.
Zupę pomidorową z jednakowym apetytem pałaszują zarówno dzieci, jak i dorośli. Z ryżem, makaronem, lanym ciastem. Ile domów, tyle różnych wariacji na jej temat. Zestawienie 5 sposobów na … otwiera klasyk: zupa pomidorowa z makaronem i bazylią. Przepis wypróbowany (i to nie raz) przez Zakochanych, a także naszych wiernych czytelników. Receptura bezbłędna, ta zupa pomidorowa nie może się nie udać!
Tym, którzy jako dodatek do zupy pomidorowej preferują ryż, proponujemy pomidorową z pieczoną papryką i ryżem. Pieczona papryka nadaje zupie dodatkowego aromatu i słodyczy. Drobne urozmaicenie pozytywnie Was zaskoczy.
Na hasło: pomidory moja wyobraźnia natychmiast przywołuje dojrzewające pod słońcem Toskanii soczyste, słodkie pomodori. Kogo najdzie ochota na krótką kulinarną podróż do słonecznej Italii, powinien sięgnąć po miskę zupy pomidorowej z grissini – chrupiącymi chlebowymi pałeczkami.
Latem, kiedy trwa sezon na pomidory – są one wówczas tanie i najbardziej aromatyczne – warto przyrządzić zupę ze świeżych pomidorów, kupionych na lokalnym targu.
Gęsta, kremowa pomidorowa z suszonymi pomidorami sprawdzi się idealnie w miesiącach jesienno-zimowych. Zupa pomidorowa podana w niewielkich kokilkach stanowić będzie także idealne pierwsze danie podczas np. urodzinowej kolacji.
Jak pisała już kiedyś Agata: pomidory są świetnym źródłem likopenu, który jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Przetworzone pomidory, czyli np. ugotowane w zupie pomidorowej, dostarczają go organizmowi w formie stosunkowo łatwej do przyswojenia, nie żałujmy więc sobie dokładki pomidorówki!
Na koniec: DOBRA RADA! Coś, co wszyscy zakochani w pomidorowej powinni mieć w swoich spiżarniach, to: domowy przecier pomidorowy. Esencja lata zamknięta w słoiku. Gotowa, domowa baza do zupy pozwoli szybko przygotować naszą ulubioną pomidorową, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota!
Autor: Ania