Widzieliście nasze zestawienie zup na imprezę karnawałową? To świetne propozycje, które warto wykorzystać w ten ostatni karnawałowy wieczór i ostatnią karnawałową noc. Tę listę warto jeszcze uzupełnić o aksamitną zupę serową. Na dodatek można ją przygotować w trzech pysznych odsłonach – i wcale niekoniecznie jako typową zupę, choć na pewno zupa serowa na imprezie będzie mile widziana. Zacznijmy więc od pysznej zupy.
Czyli klasyka. A klasyczne potrawy na imprezach zawsze się sprawdzają. Zupa serowa będzie miała świetny smak, jeśli przygotujemy ją z różnego rodzaju serów. Do jej przygotowania można wykorzystać wywar warzywny lub rosół, a także mleko. Z czym podać zupę serową? Oczywiście świetnie będą pasować wszelkiego rodzaju grzanki, zarówno te z bułki pokrojonej w kosteczkę, jak i zapiekane kromki bagietki. Doskonale komponują się także blanszowane brokuły, które stanowią przyjemny chrupiący akcent w mojej szwajcarskiej zupie serowej. Możecie także przygotować zupę serową z ravoli lub zupę serową z diablotkami.
To szwajcarskie danie to właściwie jedna z odmian zup serowych, przygotowana z różnych gatunków sera i białego wina. Danie pyszne i proste ma jeszcze jedną ogromną zaletę – gromadzi wokół stołu, a właściwie podgrzewanego na stole kociołka o wdzięcznej nazwie caquelon, wszystkich uczestników imprezy lub spotkania, który nabijają na specjalne długie widelczyki kawałki podpieczoego pieczywa lub warzyw, zanurzają w przyjemnie ciepłej masie serowej i ucztują. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaserwować Wam przepis na serowe fondue. Powinno być przygotowane co najmniej z dwóch gatunków sera i z dodatkiem białego wina. Najpyszniej smakuje ze szwajcarskim serem Gruyère, ale w wersji ekonomicznej można wykorzystać inny. Przepis znajdziecie na dole strony.
Zupę serową można przygotować na gęsto nie tylko w postaci tradycyjnego fondue, ale także jako sos serowy podany do parówek cielęcych w cieście francuskim. Ciasto francuskie, parówka i sos serowy to świetne zestawienie – smaczne i szybkie do przygotowania, co też ma znaczenie, bo przecież przekąsek na imprezę do przygotowania jest całe mnóstwo. Sos serowy możecie przygotować podobnie jak zupę serową, redukując wodę o 3/4. Do takiego sosu dobrze wykorzystać serek topiony śmietankowy, bez dodatku soli, żeby sos nie był zbyt słony. A jak przygotować parówki w cieście francuskim? Wystarczy rozwinąć rulon ciasta francuskiego, przeciąć ciasto na pół wzdłuż i pozawijać parówki. Jeśli macie ochotę przygotować paróweczki „na raz”, każdą taką parówkę zawiniętą w ciasto pokrójcie na ok. 2 cm kawałki. Potem wystarczy już tylko posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego na 200 st. piekarnika na ok. 15 minut. Można podawać takie paróweczki zarówno na zimno jak i na gorąco – zawsze z ciepłym sosem.
Które serowe danie przygotujecie na ostatnią w tym roku imprezę karnawałową?
Autor: Agata