Sama bardzo lubię gotować, choć bywają takie dni, że zupełnie nie mam ochoty na kucharzenie, a tym bardziej spędzanie dłuższego czasu w kuchni i wtedy wyciągam przepisy na proste i szybkie w przygotowaniu zupy. Jakiś czas temu jedna z naszych czytelniczek napisała, że nie lubi gotować zup, bo są potrawą, której trzeba poświęcić więcej czasu. Mogę się częściowo zgodzić z twierdzeniem, że zupy są pracochłonne, bo oczywiście niektóre takie są, jak choćby zupy gulaszowe, ale jest też bardzo duża baza przepisów, które przyrządza się łatwo i co najważniejsze bardzo szybko.
Chcę udowodnić, że każdy znajdzie idealny przepis dla siebie, który przygotuje maksymalnie w trzydzieści minut. Szybkie zupy na start!
Najłatwiejsze i też najszybsze w przygotowaniu są chłodniki. Trzeba pokroić składniki, dodać do nich maślankę bądź jogurt naturalny i zupa prawie już gotowa. Wystarczy tylko wstawić ją do lodówki. Prawda, że prosto i przyjemnie? :)
Poza chłodnikami jednymi z najprostszych w przygotowaniu są zupy owocowe, zwłaszcza te przyrządzane na bazie kompotu z owoców.
Kolejna propozycja dla zabieganych to zupy jarzynowe w dwóch wersjach: jarzynowa przecierana z chrupiącymi grzaneczkami i lekka zupa minestrone, czyli włoska wersja zupy jarzynowej. Przygotowanie szybkiego, treściwego i zdrowego obiadu jest możliwe.
Lekkie i pyszne zupy grzybowe w dwóch odsłonach: jako krem z kurek i pieczarek. To prawdziwa kulinarna uczta, którą można przygotować w kilka chwil. Wystarczy dodać groszek ptysiowy lub ziołowe grzanki i mamy pyszny i pożywny posiłek.
W kuchni można też bawić się kolorami. Żółty kolor z pewnością poprawi Wam nastrój, a czas który zaoszczędzicie przygotowując te pyszne zupy, możecie przeznaczyć na swoje małe przyjemności. Błyskawiczne i optymistyczne zupy z kukurydzy.
Zdrowe, lekkie i niskokaloryczne zupy w zielonych kolorach. Stawiacie pierwsze kroki w kuchni? Te zupy będą dla Was idealne – proste i szybkie w przygotowaniu. Powinny je docenić też wszystkie osoby dbające o linię. Dodatki do zup można dowolnie zamieniać. Wszystko zależy od Waszej fantazji i upodobań kulinarnych.
Nieubłaganie nadciąga jesień i czas zupy dyniowej i marchewkowej. Kiedyś zupa marchewkowa kojarzyła mi się z obiadem dla niemowlaków, ale po latach odkryłam ją na nowo. W kuchni warto też eksperymentować i łączyć ulubioną zupę z nowym dodatkiem. Zamiast ziemniaków, można dodać kaszę jaglaną albo płatki owsiane.
Absolutna królowa w jesiennym menu to oczywiście dynia. Może być nie tylko piękną ozdobą parapetu, ale też smacznym składnikiem pysznej i prostej zupy. Zupy dyniowe zawsze pozytywnie zaskakują mnie swoim smakiem i pięknym kolorem. Nie ma wymówek. Zupę z dyni z przecierem pomidorowym może przygotować każdy.
Idealna pora na zupę z pora, to… pora obiadowa, choć też niekoniecznie. Zupę z pora można śmiało serwować na kolację. Mam dla Was dwie wersje: z wędzonym łososiem i z kiełbaskami, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Nie mogłam nie wspomnieć o zupach dla dzieci. Najbardziej lubianą przez nie zupą jest oczywiście pomidorowa i mam dobrą wiadomość: można przygotować wersję tej zupy w trzydzieści minut! Polecam też pyszny kapuśniaczek z paróweczką, którym zajadają się dzieci Agatki. Kolejną prostą i szybką w przygotowaniu zupą dla dzieci jest zupa maślankowa.
Co prawda do świąt jeszcze daleko, ale postanowiłam znaleźć też przepis na świąteczną zupę, którą przygotujecie błyskawicznie. W okresie przedświątecznym czasu brakuje nam najbardziej, więc myślę, że niejedna osoba doceni przepis na pyszną zupę świąteczną Agatki.
Ciekawa jestem, czy któraś zupa z mojej top listy szczególnie przypadła Wam do gustu i przygotujecie ją u siebie w domu, a może macie swoje sprawdzone przepisy na smaczną zupę, którą można ugotować w zaledwie trzydzieści minut?