Czarne jagody (czyli borówki czernice) od wieków stosowane były nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Jagody mają piękny, intensywny kolor – sok lub przetarte owoce doskonale nadają się do barwienia kremów, galaretek, lodów i owocowych sosów. Zebrane przez nas przepisy z jagodami to sporo przydatnej klasyki (pierogi, naleśniki, drożdżowe jagodzianki, przetwory, koktajle, zupy) oraz kulinarne ciekawostki: jagodowe crumble, rolady i torciki, budyń z kaszy z sosem jagodowym, placki, muffiny w kilku wersjach oraz urocze pralinki. Warto wykorzystać letni sezon i skusić się na przepyszne dania z jagodami!
Jagody, podobnie jak borówki amerykańskie, zawierają przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzeniu się i zmiany nowotworowe dzięki i redukcji negatywnego działania wolnych rodników. Jagody dostarczają organizmowi witamin, głównie (E i C) oraz składników mineralnych (manganu, selenu, miedzi, cynku). Jagody wspomagają regulację poziomu cukru we krwi, a także wpływają korzystnie na procesy widzenia.
Angielscy lotnicy podczas II wojny światowej jedli dżem z jagód, aby mieć lepszy wzrok od ich wrogów.