Chociaż ojczyzną cytrynowych drzewek są Chiny, to jednak od czasów średniowiecznych uprawiana jest ona przede wszystkim w całym obszarze śródziemnomorskim. Największą furorę zrobiła w połowie XVIII w., kiedy to odkryto, jak bardzo jest skuteczna w leczeniu szkorbutu. Wśród wszystkich cytrusów jest ona najbardziej wytrzymała na niskie temperatury i dobrze znosi uprawę doniczkową w warunkach domowych.
Sok z cytryny używany jest do wielu potraw słodkich oraz wytrawnych. Często jest także bazą różnych sosów i marynat mięsnych. Dodanie kilku kropel soku z cytryny do ryby powoduje zanik jej charakterystycznego i nie dla wszystkich miłego zapachu. Sok zapobiega także ciemnieniu niektórych warzyw i owoców, dlatego też zawsze daje się nieco cytryny do sałatek z jabłkiem, marchewką czy awokado. Skórka z cytryny jest niezwykle aromatyczna, dlatego też często stosuje się ją do słodkich wypieków.
Cytryna jest często dodawana do ciasta drożdżowego, ucieranego czy lekkich biszkoptów, nadając im świeżego, nieco egzotycznego zapachu. Z jej dodatkiem można przygotować także znakomity sernik z truskawkami upieczony na chrupiącym spodzie z ciasteczek zbożowych, przez co bardzo podobny do tarty. Puszysta masa serowo-budyniowa i świeże owoce sprawiają, że sernik będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Kwaśny cytrus jest także niezbędnym składnikiem deseru cytrynowego, wprost idealnego na upalne dni. Pyszny krem, lekka pianka i odrobina mięty doskonale chłodzą i orzeźwiają.
Soczysta cytryna jest nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju ryb oraz owoców morza. Sokiem skrapia się świeżo usmażonego łososia, chrupiące kalmary w panierce czy grillowane krewetki. Całe plasterki cytryny warto dorzucić do pieczonego w ziołach pstrąga, dzięki czemu delikatne mięso nabiera bardziej wyrazistego smaku.
Jednak nie tylko ryby lubią dodatek cytrusa. Na niedzielny obiad warto przygotować kurczaka z cytryną i czosnkiem, natartego aromatycznymi ziołami i przyprawami lub pyszne szaszłyki zapiekane na grillu i składające się jedynie z filetów i ćwiartek cytryny. Do tych pysznych dań warto podać lekkie sałatki z chrupiących warzyw skropione dressingiem na bazie soku cytrynowego.