Ogórki konserwowe powstają w wyniku marynowania i wekowania ogórków gruntowych. Zalewa, w której konserwuje się ogórki, składa się z wody, octu, soli i cukru. Ich smak może być zmieniany poprzez dodanie do zalewy różnego rodzaju dodatków i przypraw. Wśród popularnych dodatków znajdują się na przykład nasiona gorczycy, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, koper włoski i baldachy kopru, pieprz, majeranek, marchewka, papryka (także papryczki chili, gdy chcemy, by ogórki były pikantne), czosnek. Przepisy na ogórki konserwowe w Europie pojawiają się już od XVII wieku, ale sam proces konserwowania ich w ten sposób jest znacznie starszy. Obecnie ogórki konserwowe są najczęściej wybieranymi produktami konserwowanymi. Możemy je dostać właściwie w każdym sklepie spożywczym, ale popularna jest także domowa produkcja tego rodzaju ogórków. W naszym przepiśniku znajdziecie zarówno przepisy na ogórki konserwowe, dzięki którym przygotujecie je we własnej kuchni, jak i sporo propozycji na dania z ogórkami konserwowymi.
Ogórki konserwowe to tradycyjny dodatek do wielu polskich sałatek i przystawek, nieodzowny składnik sosu tatarskiego i przeróżnych „śledzików”. Świetnie łączą się także z szynką, wędzoną rybą, parówkami czy kurczakiem. Pasują do wielu warzyw, np. porów, rzodkiewek, fasoli, buraków, papryki, bobu, groszku, pieczarek czy kapusty pekińskiej, zwłaszcza gdy nasze kompozycje doprawimy pysznym majonezem. Ale dania z ogórkiem konserwowym to nie tylko sałatki – warto wypróbować także obiadowe propozycje: mięsa nadziewane ogórkiem konserwowym oraz efektowne naleśnikowe rolady.