Ludzkość ma wyraźną słabość do tych warzyw - najstarsze znane przepisy na dania z porów pochodzą sprzed ponad 5,5 tysiąca lat, ze starożytnej Mezopotamii! My również mamy się czym pochwalić – bo w naszych kuchniach wciąż powstają ciekawe przysmaki z jego dodatkiem. Warto wypróbować zebrane przepisy na lekkostrawne, dietetyczne, zasadotwórcze potrawy z pora. Są chrupiące sałatki i surówki, warzywne rosoły i kremowe zupy, placuszki, pory duszone z mięsem oraz rybą, domowa pizza, a także absolutna klasyka – pory pod beszamelem. Szczególnie polecamy na romantyczną kolację we dwoje, bo smakowite pory są ponoć skutecznym afrodyzjakiem... ;)
24 kcal/100 g
Por jest bogatym źródłem witaminy A (poprawiającej widzenie o zmierzchu i stan skóry), a także witaminy E (zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry), C i witamin z grupy B. Zawiera również składniki mineralne – fosfor, magnez, kwas foliowy, potas. Składniki pora sprzyjają obniżaniu się poziomu złego cholesterolu. W 100 g tego warzywa zawiera się niecałe 3 g błonnika.
Por był często podawany Neronowi. Uważano, że spożywanie tego warzywa wzmacnia struny głosowe.