Soczewica należy do najstarszych uprawianych roślin jadalnych. Jej ślady znaleziono wśród cywilizacji sprzed 11 tysięcy lat! To sporo czasu, by wypracować mnóstwo doskonałych przepisów – a my mamy wybór najlepszych spośród nich!
Soczewicę obecnie możecie znaleźć w sklepach w trzech odmianach różniących się kolorystycznie. Najpopularniejsza jest soczewica zielona, ale tuż za nią lokuje się soczewica czerwona. Mniej znana, lecz równie smaczna jest soczewica żółta. Ta zielona jest najtwardsza, co znaczy, że jej gotowanie zajmuje najwięcej czasu. Nie ma jednak problemu, by i ją doprowadzić do miękkości, trzeba tylko wykazać odrobinę więcej cierpliwości. Ponadto soczewicę możecie kupić na wagę, w dużych paczkach lub w wygodnych do gotowania torebkach (jak ryż czy kaszę). Na półkach niektórych marketów znaleźć można także soczewicę w zalewie, która nie wymaga gotowania, jednak nie do każdego przepisu będzie to najlepszy wybór.
Współcześnie soczewicę wykorzystuje się na wiele różnych sposobów. Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na zupy z soczewicy. Są bardzo pożywne i z pewnością nasycą każdego, a odpowiednia kompozycja przypraw sprawi, że będą mile rozgrzewały w jesienne i zimowe chłody.
Oprócz tego ten produkt jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni wegetariańskiej. Dzięki niej można przyrządzić na przykład wegetariańskie pulpety, kotleciki albo pasztet. Nadaje się też świetnie do faszerowania – między innymi pierogów lub papryki. Soczewica to także wdzięczny składnik zapiekanek. Sprawdź przepis na zapiekankę z ryżu i soczewicy albo zapiekankę z kaszy jaglanej i dyni. Soczewicę możesz dodać także do sałatki.
Jak widać, zastosowań soczewicy jest bardzo dużo, dlatego warto mieć ją w swojej domowej spiżarni. Ostatecznie można też podać ją jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje zmieszana z ryżem i serwowana do mięs.