Okazuje się, że dobrze znany banan może sprawić nam niejedną kulinarną niespodziankę! Banany jadamy najczęściej w owocowych sałatkach lub jako dodatek do deserów, ale można wykorzystać je również do przygotowania wielu fantazyjnych potraw. Warto wypróbować pomysłowe przepisy z bananami na lody, koktajle, naleśniki, sorbety i kremy. Banany doskonale sprawdzą się w różnego rodzaju wypiekach. Jednym z najprostszych przepisów jest chlebek bananowy, który możemy posmarować ulubionym dżemem lub oprószyć cukrem pudrem. Równie prostym pomysłem jest przepis na muffiny bananowe z płatkami owsianymi lub z dodatkiem czekolady. A może czas urozmaicić słodkie placki i przygotować znakomite pancakes? Doskonale smakują przełożone puddingiem karmelowo-bananowym! Jeżeli mamy ochotę na sycące słodkie danie z bananami, warto zdecydować się na banany zapiekane w cieście budyniowym – sprawdzi się budyń o smaku waniliowym bez cukru.
Warto wypróbować również niecodzienne kompozycje banana z warzywami, cebulą, sałatą i truskawkami, a także bananowe curry czy sałatkę z parówką i bananami. Niecodzienną potrawą jest również sałatka z kurczakiem i owocami – najczęściej do wytrawnych dań wykorzystujemy mango czy truskawki, jednak banan również się sprawdzi. Innym pomysłem na bardziej oryginalne dania jest sałatka owocowa z ryżem. To świetna propozycja na sycące śniadanie lub pożywną kolację.